Iranul are o nouă rachetă hipersonică. Iată ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Pe un panou publicitar din Teheran, scrie „400 de secunde până la Tel Aviv”, în limbile persană, arabă și ebraică. Este un anunț despre cea mai recentă rachetă din arsenalul de arme al Iranului, în expansiune rapidă – una despre care armata iraniană spune că poate călători cu până la de 15 ori viteza sunetului.

 

Racheta se numește Fattah, aparent numită după unul dintre cele 99 de nume ale lui Dumnezeu în Islam, care înseamnă „dăruitor de victorie”. Arma a fost dezvăluită săptămâna aceasta, ca o realizare istorică pentru armata țării, scrie CNN.

Proiectilul hipersonic are capacitatea de a „pătrunde în toate sistemele de rachete de apărare aeriană și de a le detona”, a declarat generalul de brigadă Amir Ali Hajizadeh, comandantul forței aerospațiale a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRCG) din Iran, în comentariile publicate de agenția de presă semi-oficială Tasnim.

IRGC spune că racheta se poate mișca în interiorul și deasupra atmosferei pământului și are o rază de acțiune de 1.400 de kilometri, ceea ce ar pune Israelul în raza Iranului. Rachetele hipersonice sunt cele care pot călători cu o viteză de peste cinci ori decât cea a sunetului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a grăbit să respingă potențiala amenințare reprezentată de țara sa.

„Îi aud pe dușmanii noștri lăudându-se cu armele pe care le dezvoltă”, a spus el în comentariile publicate în presa israeliană. „La orice astfel de dezvoltare, avem un răspuns și mai bun – fie că este pe uscat, în aer sau în arena maritimă, incluzând atât mijloace defensive, cât și ofensive.”

Informațiile prezentate de Iran nu au fost verificate în mod independent, dar experții spun că urmăresc progrese tangibile în dezvoltarea rachetelor.

Uzi Rubin, fondatorul și fostul director al Organizației Israeliene de Apărare antirachetă din cadrul ministerului israelian al apărării, nu are niciun motiv să creadă că racheta nu este reală și funcțională.

„Conceptul este realist, elegant și viabil”, a spus el pentru CNN.

Dar el a remarcat că nu este neapărat o „revoluție” majoră în capacitățile de rachete ale Teheranului, adăugând că nu este prima rachetă hipersonică pe care Iranul a proiectat-o, deși este un „design revoluționar”. Experții spun că majoritatea rachetelor balistice pot călători cu viteze hipersonice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel