Rusia a fost avertizată de Iran.
Noul Guvern reformist al Iranului a avertizat Rusia să nu ia partea Azerbaidjanului într-o dispută de frontieră, în timp ce la Teheran persistă îngrijorarea cu privire la relațiile sale cu Moscova.
Ministrul iranian de Externe, Sayeed Abbas Araghchi, a făcut pasul neobișnuit de a mustra Rusia după ce Moscova a luat partea Azerbaidjanului cu privire la apelurile sale pentru un coridor terestru de-a lungul frontierei dintre Armenia și Iran, care Teheranul se teme că ar putea limita accesul său la Europa și la lumea largă.
„Pacea, securitatea și stabilitatea regională nu sunt doar o preferință, ci un pilon al securității noastre naționale. Orice amenințare din nord, sud, est sau vest la adresa integrității teritoriale a vecinilor noștri sau redesenarea granițelor este total inacceptabilă și reprezintă o linie roșie pentru Iran”, a declarat Araghchi pe X.
Disputa are implicații geopolitice mai largi dacă indică faptul că guvernul iranian nou ales este dispus să adopte o poziție mai dură față de Moscova, ca parte a efortului său de a-și reechilibra politica externă.
Rusia și Iranul urmează să semneze un nou acord de cooperare strategică, însă conținutul acestuia este încă deschis dezbaterii, iar în cadrul guvernului iranian există tensiuni cu privire la prețul diplomatic al aprofundării alianței militare cu Rusia, care a văzut drone de fabricație iraniană utilizate împotriva orașelor din Ucraina.
La începutul acestei săptămâni, Iranul l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul Rusiei, Alexey Dedov, pentru a-și exprima nemulțumirea față de poziția Moscovei, afirmând că nu dorește crearea unui conflict la frontierele sale cu încurajarea Moscovei.
Remarcile lui Araghchi au fost o referire clară la decizia Moscovei de a sprijini un apel al Azerbaidjanului pentru deschiderea unui coridor est-vest prin Armenia către exclava Nakhchivan din vestul Armeniei.
Reproșul său a avut ecou și în alte părți ale Iranului. Mohsen Rezaei, fost comandant general al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice și secretar al Consiliului de Expediență, care rezolvă problemele dintre Parlament și Consiliul Gardienilor, a declarat: „Comportamentul omului de stat rus a fost inacceptabil și în contradicție clară cu declarația lor de prietenie cu Iranul, aceste ambiguități ar trebui rezolvate”.
Ahmad Naderi, un membru al liniei dure din cadrul Parlamentului Iranului, a declarat: „Lipsa unui răspuns adecvat din partea rușilor în cazurile acțiunilor anterioare împotriva intereselor naționale ale Iranului i-a făcut pe aceștia să fie de două ori aroganți. Aceștia ar trebui făcuți să înțeleagă că cooperarea strategică nu înseamnă renunțarea la interese”.
Regimul iranian s-a opus dintotdeauna eforturilor azere și turcești de a stabili așa-numitul coridor Zangezur între Azerbaidjanul propriu-zis și Republica Autonomă Nakhchivan, deoarece un astfel de coridor, trecând prin provincia cea mai sudică a Armeniei, ar putea întrerupe accesul Iranului către Armenia și apoi către Europa.
Azerbaidjanul a amenințat în mai multe rânduri că va stabili coridorul prin forță, dacă va fi necesar, ceea ce ar putea provoca un nou război cu Armenia.
Bugetul de apărare militară al Azerbaidjanului este de peste trei ori mai mare decât cel al Armeniei, iar Baku și-a demonstrat superioritatea militară în septembrie 2023 prin recucerirea în 24 de ore a teritoriilor ocupate din Nagorno-Karabah.
Cea mai recentă dispută a fost provocată de declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu ocazia unei vizite recente a lui Vladimir Putin la Baku, potrivit căreia Moscova susține coridorul și că Armenia sabotează un acord negociat de Rusia pentru deschiderea acestuia.
La Teheran are loc o dezbatere cu privire la înțelepciunea menținerii contactelor strânse cu Moscova.
Heshmatollah Falahatpisheh, fost șef al Comisiei iraniene pentru securitate națională și politică externă, a avertizat că poziția Moscovei privind coridorul Zangezur ar putea fi un atac preventiv al lui Putin pentru a preveni posibilitatea formării unor canale de comunicare între noul guvern iranian și SUA.
Un purtător de cuvânt al UE a precizat că este puțin probabil ca relațiile dintre UE și Iran să se îmbunătățească dacă Iranul continuă să furnizeze drone și alte arme Rusiei pentru a fi utilizate în Ucraina. Ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeed Iravani, a făcut pasul neobișnuit de a trimite o scrisoare secretarului general al ONU, António Guterres, afirmând că discuțiile despre un astfel de comerț sunt nefondate. Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat: „Dacă devine clar că Iranul furnizează mai mult ajutor militar pentru a sprijini acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană va reacționa fără îndoială”.
Stano a declarat că Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE, a luat legătura cu noul guvern iranian pentru a ridica problema sprijinului acordat de Iran Rusiei în Ucraina, precum și pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului, conform The Guardian.
Acesta a adăugat: „Sprijinul militar al Iranului pentru acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina este una dintre cele mai importante probleme determinante în relațiile noastre cu Teheranul. Acesta este motivul pentru care am reacționat la această problemă prin impunerea de sancțiuni”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News