Nizar Zaka, cetăţean libanez rezident în SUA, arestat în Iran sub acuzaţia de spionaj în 2015, a sosit marţi la Beirut la bordul unui avion particular, la câteva ore după ce a fost eliberat de autorităţile de la Teheran, informează dpa şi AFP.
"Încă sunt puternic şi rezistent...Nu vreau să intru în detalii despre răpirea mea şi acuzaţiile nefondate sau fazele interogatoriului meu şi procesul înscenat", a declarat Zaka într-o conferinţă de presă după primirea sa de către preşedintele Libanului Michel Aoun.
Zaka a fost condamnat în 2016 la zece ani de închisoare pentru presupus spionaj în favoarea SUA.
Un susţinător al libertăţii internetului, el a fost arestat în Teheran în timp ce participa la o conferinţă organizată de stat.
Zaka a evidenţiat faptul că s-a deplasat în Iran pentru a da curs unei invitaţii oficiale la un eveniment consacrat leadershipului în lumea afacerilor. El a declarat că nu şi-a schimbat opiniile, ci a devenit şi "mai aprig în a continua să apere drepturile omului şi libertatea de exprimare".
În momentul arestării sale în septembrie 2015 ocupa postul de secretar general al organizaţiei arabe pentru tehnologiile informaţiei şi comunicare. Televiziunea de stat iraniană a informat atunci despre "legăturile profunde" dintre Nizar Zaka şi "comunitatea militară şi (cea) de informaţii a SUA".
În conferinţa de presă din Beirut, Zaka a insistat că iniţiativa eliberării sale "s-a născut în Liban", excluzând orice înţelegere care ar fi stat în spatele eliberării sale.
Însoţit de colonelul Abbas Ibrahim, şeful agenţiei de informaţii Securitatea Generală, după aterizare Zaka s-a îndreptat direct spre palatul prezidenţial, unde s-a întâlnit şi cu familia sa.
Colonelul Ibrahim a declarat că eliberarea a avut loc în urma unei solicitări adresate de preşedintele libanez, respingând informaţiile potrivit cărora eliberarea s-a datorat medierii miliţiei şiite libaneze Hezbollah.
Mai devreme în cursul zilei de marţi, purtătorul de cuvânt al ministerului justiţiei de la Teheran, Gholam-Hussein Ismaeili, afirmase că instituţia sa a fost de acord cu eliberarea lui Zaka la cererea şefului Hezbollah (miliţie finanţată şi pregătită de Iran), Hasan Nasrallah.
În februarie, premierul libanez Saad al-Hariri a solicitat eliberarea lui Nizar Zaka în cadrul unei întrevederi cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.
SUA au salutat eliberarea lui Nizar Zaka, exprimându-şi speranţa că aceasta constitue "un semnal pozitiv pentru deţinuţii americani din Iran", potrivit declaraţiilor unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu