Tensiunile îndelungate legate de capacităţile nucleare ale Iranului ar fi putut atinge un punct de neîntoarcere în această săptămână, împingând Orientul Mijlociu în ape necunoscute, relatează CNN.
Teheranul a accelerat îmbogăţirea uraniului într-un ritm nemaiîntâlnit de la semnarea în 2015 a unui acord istoric, prin care Iranul a redus îmbogăţirea uraniului în schimbul scutirii de sancţiuni, înainte ca fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, să se retragă din acord în 2018.
Analiştii consideră că Teheranul ar fi putut obţine deja materialul necesar pentru a fabrica o armă nucleară.
Joi, Iranul a oprit camerele de supraveghere folosite de către AIEA, organismul internaţional de supraveghere nucleară, pentru a monitoriza activitatea la principalele instalaţii nucleare ale ţării. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că această mişcare ar putea da o "lovitură fatală" negocierilor care încearcă să revigoreze acordul nuclear.
Absenţa filmărilor de la siturile nucleare îi privează de date pe negociatorii acordului nuclear - cunoscut în mod oficial sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) - ceea ce face "tehnic imposibil un acord", a declarat joi şeful AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN. De asemenea, Iranul a început să instaleze centrifuge avansate la o uzină subterană de îmbogăţire, potrivit Reuters, care a relatat că a văzut un raport al AIEA care descrie intensificarea activităţii nucleare din Iran.
Accelerarea programului nuclear iranian are loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre Iran şi SUA. Discuţiile în jurul JCPOA sunt în impas din cauza presiunilor tot mai mari din partea Teheranului pentru ca Corpul Gardienilor Revoluţiei (IRGC) - ramura de elită a forţelor armate iraniene - să fie radiat de pe lista organizaţiilor teroriste.
Acesta este considerat a fi ultimul punct de blocaj în aproape un an şi jumătate de negocieri între cele două ţări. Până în prezent, ambele părţi au refuzat să cedeze în această privinţă, notează Mediafax.
Iranul a închis internetul în timp ce protestatarii s-au adunat marți din cauza prăbușirii unei clădiri săptămâna trecută, care a ucis cel puțin 36 de persoane în sud-vestul țării.
Videoclipurile cu protestele au circulat pe scară largă online, unele arătând ofițeri bătând protestatari și trăgând cu gaze lacrimogene în ei. Numărul victimelor și al arestărilor rămâne neclar.
O mare parte a clădirii neterminate de 10 etaje Metrol s-a prăbușit în orașul Abadan pe 23 mai, într-una dintre cele mai mortale dezastre din ultimii ani din Iran. Salvatorii au scos încă trei cadavre din dărâmături marți seara, ridicând numărul morților la 36. Cinci dintre victime au fost copii, a informat agenția oficială de presă IRNA. Treizeci și șapte de persoane au fost rănite în urma prăbușirii, iar două sunt încă în spital.
Oficialii au spus că practicile de construcție necorespunzătoare, reglementările și corupția înrădăcinată sunt de vină, ridicând semne de întrebare cu privire la siguranța clădirilor similare, țara fiind predispusă la cutremure.
Autoritățile au raportat că au mutat locuitorii din clădirile din apropierea locului dezastrului de teamă că o parte a clădirii care rămâne în picioare s-ar putea prăbuși.
Interferența pe internet din provincia Khuzestan a început la începutul lunii mai, cu săptămâni înainte de prăbușirea clădirii, a declarat Amir Rashidi, director pentru securitate pe internet și drepturi digitale la Miaan Group, care se concentrează pe securitatea digitală în Orientul Mijlociu. Datele împărtășite grupului au arătat că întreruperile internetului s-au intensificat apoi în zonă după prăbușirea clădirii săptămâna trecută.
Provincia găzduiește o populație etnică arabă a pretins de mult timp că suferă discriminare. Ea a fost centrul protestelor față de scăderea economiei și creșterea rapidă a prețurilor la alimente.
Dezastrul a aprins furie larg răspândită în Abadan, unde locuitorii se adunau în fiecare noapte la locul prăbușirii pentru a striga sloganuri împotriva guvernului, pe care îl acuză de neglijență.
Mahsa Alimardani, cercetător senior la Article 19, o organizație internațională care luptă împotriva cenzurii, a declarat că autoritățile par să fi restricționat lățimea de bandă în timpul zilei pentru a îngreuna oamenii să partajeze fișiere mari, cum ar fi înregistrări video, fără a părăsi complet Abadan.
Guvernul de la Teheran a închis internetul în perioadele de tulburări și dezastre naționale pentru a limita acoperirea. Alteori, a permis utilizarea strict controlată a unui intranet intern, a spus Miaan Group.
Vinerea trecută, în timp ce mulțimile uriașe au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva oficialilor de rang înalt, un fel de baricadă digitală s-a ridicat între Iran și lume, au arătat datele.
Doar anumite site-uri naționale aprobate de guvern ar putea transmite conținut în flux, dar nu și site-uri din străinătate. „Am observat cum site-ul Google nu funcționează, dar site-ul web al Liderului Suprem funcționează bine”, a spus doamna Rashidi, conform thenationalnews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News