Iranul, în pragul deciziei de a opri livrările de petrol către Europa

20207petrol-iranian-1
20207petrol-iranian-1
Alegeri prezidentiale 2024

Embargoul decis luni de Uniunea Europeană împotriva Teheranului a stârnit reacții negative în Parlamentul iranian, care a decis să analizeze săptămâna viitoare un proiect de lege care vizează interzicerea exporturilor de petrol către Europa, înainte de 1 iulie.

Mai mulți membri ai Parlamentului de la Teheran intenţionează să dezbată un proiect de lege, în perioada imediat următoare, care să  interzică vânzarea de petrol către Europa, înainte de a intra în vigoare embargoul UE.

Decizia UE vizează un embargo imediat aplicat noilor contracte pentru importul de petrol brut şi produse petroliere, cele în desfăşurare continuând până la 1 iulie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei pentru Energie a Parlamentului, Emad Hosseini, "se analizează un proiect privind oprirea exporturilor de petrol către Europa", urmând ca la sfârșitul aceste săptămâni să se decidă dacă va fi introdus pe ordinea de zi în agenda de săptămâna viitoare.

"Dacă acest proiect va fi adoptat, Guvernul va fi obligat să oprească vânzarea de petrol către europeni înainte ca aceştia să aplice sancţiunile", a mai precizat el.

Un alt parlamentar, Hassan Ghafourifard, a afirmat pe Hassan Ghafourifard că "proiectul de lege vizează să oblige Guvernul să înceteze să mai vândă petrol Europei înainte de a intra în vigoare embargoul UE"

Petrolul iranian asigură aproximativ 20 la sută din necesarul ţărilor europene. Dacă această măsură va fi aplicată Italia, Spania şi Grecia ar putea fi cele mai afectate.

FMI: Sancţiunile impuse Iranului ar putea duce la scumpirea petrolului cu 20%-30%

Sancţiunile impuse Iranului de statele membre OCDE ar putea duce la o creştere a preţului petrolului cu 20%-30%, până la 140 de dolari barilului, în cazul în care nu vor fi găsite surse alternative, a avertizat joi Fondul Monetar Internaţional.

"O oprire a exporturilor Iranului către economice OCDE, fără o înlocuire cu alte surse, va duce, probabil, la o creştere iniţială a preţului petrolului de circa 20% - 30%", a anunţat FMI într-un raport către G20.

Ţările din UE au aprobat luni impunerea unui embargo asupra livrărilor de petrol iranian.

În replică, Iranul a ameninţat că va închide strâmtoarea Ormuz, crucială pentru exporturile de ţiţei din Golf.

Citește și:

Guvernele UE au hotărât: nu mai importă petrol din Iran

SUA își întăresc prezența în Golful Persic

Rusia este împotriva sancțiunilor petroliere aplicate Iranului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel