Iranul își închide granița cu Irak, deoarece țara este cuprinsă de haos și violență

Sursa Foto YouTube DW
Sursa Foto YouTube DW

Iranul și-a închis granițele terestre cu Irak din cauza violențelor. Zborurile către țară s-au oprit marți pe fondul violențelor din Bagdad, după anunțul unui influent cleric șiit că va demisiona din politică.

Numărul morților a crescut marți la 22 de irakieni, după ce tulburările au izbucnit în ziua precedentă, potrivit doi oficiali medicali. Armata irakiană a declarat că patru rachete au fost lansate în Zona Verde puternic fortificată, sediul Guvernului irakian, unde au avut loc ciocniri armate peste noapte între o miliție regală a clericului irakian Muqtada al-Sadr și forțele de securitate irakiene, potrivit NY Post.

Demisia bruscă a lui Al-Sadr a catapultat Irakul în violență și haos

Clericul obține puterea din capacitatea sa de a-și mobiliza și controla numărul mare de adepți de la bază, dar odată cu ieșirea sa declarată din politică, le-a oferit implicit libertatea de a acționa după cum consideră de cuviință.

Pentru a răzbuna uciderea loialiștilor neînarmați, miliția lui al-Sadr, Saraya Salam, s-a ciocnit cu forțele de securitate irakiene în Zona Verde folosind o serie de arme, inclusiv mortiere și grenade propulsate de rachete, au declarat doi oficiali de securitate. De asemenea, miliția a preluat peste noapte unele sedii aparținând unor grupuri de miliție rivale susținute de Iran din provinciile din sud.

Televiziunea de stat iraniană a anunțat nemulțumiri în orașele irakiene pentru motivul închiderii frontierei.

Guvernul irakian a fost în impas de când partidul lui al-Sadr a câștigat cea mai mare parte de locuri la alegerile parlamentare din octombrie, dar nu suficient pentru a asigura un guvern majoritar. 

Refuzul său de a negocia cu rivalii săi șiiți susținuți de Iran și ieșirea ulterioară din discuții au catapultat țara în incertitudine politică și volatilitate pe fondul intensificării certurilor între șiiți.

Pentru a-și promova interesele politice, al-Sadr și-a încheiat retorica cu o agendă naționalistă și de reformă care rezonează puternic în rândul bazei sale largi de susținători de la bază. Ei cer dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate fără participarea grupurilor șiite susținute de Iran, pe care le consideră responsabile pentru status quo-ul.

Decizia a venit în timp ce milioane de iranieni se pregăteau să viziteze Irakul pentru pelerinaj anual la locurile șiite.

Între timp, Kuweit și-a cerut cetățenilor săi din vecinul Irak să părăsească țara și Țările de Jos și-au evacuat ambasada din Zona Verde

”În jurul ambasadei din Bagdad au loc lupte. Personalul nostru lucrează acum la ambasada Germaniei în altă parte a orașului”, a scris pe Twitter ministrul de Externe Wopke Hoekstra.

Compania aeriană  din Dubai, Emirates a oprit marți zborurile către Bagdad din cauza tulburărilor în curs din Irak. Transportatorul a spus că ”monitorizează situația îndeaproape”.

Citește și:

Amnesty International a lansat un apel pentru acțiune urgentă: ”Opriți atacurile nemiloase”

Persecuția autorităților iraniene asupra minorității religioase Baha'i a crescut în intensitate odată cu o rafală recentă de raiduri, arestări arbitrare, demolări de case și acaparare de terenuri, a declarat Amnesty International.

Persecuția autorităților iraniene asupra minorității religioase Baha'i a crescut în intensitate odată cu o rafală recentă de raiduri, arestări arbitrare, demolări de case și acaparare de terenuri, a declarat Amnesty International.

”Autoritățile trebuie să elibereze imediat și necondiționat toți indivizii Baha'i care au fost reținuți recent, precum și orice persoană aflată înainte în închisoare, numai pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la libertatea religioasă. Toate condamnările și sentințele impuse pe această bază trebuie anulate imediat.”

Alți 26 de bărbați și femei în Shiraz, provincia Fars, sunt expuși unui risc iminent de detenție arbitrară, după ce o instanță revoluționară i-a condamnat pentru acuzații false de securitate națională care decurg din identitatea lor de adepți Baha'i într-un proces în masă extrem de inechitabil și i-a condamnat în iunie 2022 la pedepse de închisoare între doi și cinci ani.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel