Iranul l-a reținut pe tatăl Mahsei Amini, la un an de la moartea tinerei care a declanșat proteste antiguvernamentale de amploare

Forţele de securitate iraniene l-au reţinut, sâmbătă, pe tatăl Mahsei Amini, la comemorarea morţii ei, a declarat o sursă apropiată familiei lui Amini şi un grup pentru drepturile omului, notează Rador.

O sursă apropiată familiei a confirmat un raport al grupului pentru drepturile omului Hengaw din Norvegia conform căruia Amjad Amini a fost arestat în timp ce îşi părăsea casa din vestul Iranului. Moartea Mahsei Amini în arestul poliţiei în urmă cu un an a declanşat luni de proteste antiguvernamentale, care s-au transformat în cel mai mare val de opoziţie faţă de autorităţi din ultimii ani. Reuters nu a putut confirma informaţii despre detenţia lui Amjad Amini, în timp ce oficialii iranieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Iranul denunță sancțiunile aplicate după moartea Mashei Amini

Iranul a denunţat ca "ipocrită" noua serie de sancţiuni impuse de ţările occidentale împotriva unor responsabili şi media iraniene cu ocazia marcării unui an de la moartea lui Mahsa Amini, informează sâmbătă France Presse, potrivit Agerpres.

Statele Unite, în coordonare mai ales cu Marea Britanie, Canada şi Australia, au impus joi sancţiuni împotriva a 25 de iranieni, trei media şi unei "companii iraniene implicate în cenzură pe internet" în legătură cu reprimarea manifestaţiilor, potrivit autorităţilor americane.

Aceste măsuri au fost anunţate cu ocazia primei comemorări a morţii, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, arestată de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat strictul cod vestimentar în vigoare în Iran.

Ca reacţie la aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Nasser Kanani, a condamnat "declaraţiile intervenţioniste" şi "spectacolele ridicole şi ipocrite" din partea ţărilor occidentale.

"Din păcate, unele părţi, care au eşuat în ceea ce priveşte drepturile omului şi ale femeilor, publică declaraţii politice fără valoare şi continuă să ia sancţiuni ineficiente", a adăugat el într-un comunicat.

Aceste noi sancţiuni vizează membri ai forţelor de securitate iraniene şi ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, precum şi canalul televiziunii de stat în limba engleză Press TV, precum şi agenţiile de presă Tasnim şi Fars.

"Liderii europeni ar trebui să accepte cât mai curând posibil faptul că continuarea acestui comportament neconstructiv nu este în niciun caz în interesul lor", a spus Kanani.

Sute de persoane, inclusiv zeci de membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, descrise de autorităţi drept "revolte" instigate de ţările occidentale.

Vineri, Iranul a denunţat deja menţinerea sancţiunilor internaţionale în cadrul acordului asupra programului nuclear iranian de către Uniunea Europeană după termenul limită de 18 octombrie, o decizie considerată "ilegală" de Teheran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel