Iranul a indicat că nu a fost stabilită nicio dată pentru relansarea discuţiilor cu Arabia Saudită, marele său rival regional, după informaţii de presă privind suspendarea tratativelor.
Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit au rupt relaţiile diplomatice în 2016, după o serie de atacuri împotriva misiunilor diplomatice saudite din Iran de către manifestanţi iranieni care protestau faţă de execuţia de către regatul saudit a unui cleric şiit, potrivit Agerpres.
Cele două puteri rivale, care se acuză reciproc de destabilizarea Orientului Mijlociu, şi-au exprimat, totuşi, dorinţa de a-şi depăşi divergenţele şi au lansat negocieri făcute publice pentru prima dată în aprilie 2021. "Nu a fost încă stabilită o dată pentru o nouă rundă de discuţii între Iran şi Arabia Saudită", a transmis agenţia oficială de presă iraniană, IRNA. "Informaţii de presă au afirmat că discuţiile au fost suspendate temporar", dar "Iranul nu a anunţat nicio dată" pentru reluarea lor, a precizat IRNA.
Informaţiile de presă despre o astfel de suspendare au intervenit la o zi după ce Arabia Saudită a executat 81 de persoane, printre care indivizi având legături cu rebelii houthi din Yemen. În Yemenul aflat în război, Arabia Saudită sprijină puterea yemenită, iar Iranul pe rebelii houthi.
Duminică seara, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh, a condamnat aceste execuţii, considerându-le "contrare principiilor de bază ale drepturilor omului şi convenţiilor internaţionale".
Într-un comunicat, el a criticat "tăcerea şi inacţiunea ţărilor care pretind că apără drepturile omului", acuzând Occidentul că urmează o politică de standarde duble. Occidentalii, Naţiunile Unite şi organizaţiile pentru drepturile omului critică în mod regulat utilizarea de către Iran a pedepsei capitale şi a execuţiilor din această ţară.
Potrivit Amnesty International, Iranul este a doua ţară din lume după China care aplică pedeapsa cu moartea. În 2020, 246 de persoane au fost executate în Iran, potrivit acestui ONG. La începutul lui martie, prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, s-a pronunţat pentru o politică de "coexistenţă" cu Iranul. O declaraţie salutată apoi de şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, care a văzut în aceasta "voinţa" Riadului de a restabili legăturile cu ţara sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News