Două explozii au avut loc în orașul Kerman, unde este înmormântat comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Qassem Soleimani.
În momentul exploziilor, în orașul Kerman avea loc o ceremonie pentru a marca asasinarea în 2020 a comandantului suprem al Iranului, Qassem Soleimani.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că atacul a fost "atroce și inuman", în timp ce liderul suprem Ayatollah Khamenei a promis că se va răzbuna.
Potrivit presei de stat, el a spus: "Criminalii cruzi [...] trebuie să știe că vor fi tratați cu fermitate de acum înainte și [...] fără îndoială că va exista un răspuns dur."
Primarul din Kerman, Saeed Tabrizi, a declarat pentru agenția de știri de stat iraniană ISNA că exploziile au avut loc la aproximativ 10 minute distanță.
Rapoartele presei locale sugerează că peste 140 de persoane au fost rănite.
Adjunctul guvernatorului din Kerman, Rahman Jalali, a descris exploziile ca fiind "atacuri teroriste" - fără a preciza cine ar putea fi în spatele acestora.
Statele Unite au declarat că nu au fost implicate în niciun fel în exploziile din Iran și că nu au niciun motiv să creadă că Israelul ar fi fost implicat.
Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a acuzat Israelul pentru explozii și a declarat că cei care au murit au fost "țintiți".
De asemenea, liderul Hezbollah i-a adus un omagiu lui Soleimani și a spus: "Chiar și în mormântul său, el trăiește. În martiriul său, viața sa a devenit mai puternică, mai prezentă.
"Îl vedem în rachetele noastre, în casele noastre, în lacrimile copiilor."
Soleimani, cândva cel mai important general militar iranian, a fost asasinat într-un atac cu dronă american în timpul unei vizite în Irak pentru a se întâlni cu prim-ministrul de atunci, Adil Abdul-Mahdi.
Agenția de știri iraniană Tasnim, citând două surse anonime, a relatat că "doi saci cu bombe au explodat" la fața locului și că "autorii ... acestui incident se pare că au detonat bombele prin telecomandă".
Teheranul are dușmani atât pe plan intern, cât și extern.
În trecut, Israelul a fost acuzat că a efectuat atacuri cu drone asupra instalațiilor militare iraniene, în timp ce grupări extremiste sunnite, precum Statul Islamic, au efectuat atentate cu bombă, adesea asupra unor ținte civile, în națiunea majoritar șiită.
Niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea pentru exploziile de miercuri.
Acestea au loc la o zi după ce adjunctul liderului Hamas, Saleh al Arouri, a murit într-o explozie la Beirut, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News