Teheranul a oferit asigurări că va aborda plângerile de lungă durată cu privire la monitorizarea programului său nuclear.
Publicitate
”Iranul s-a angajat să reinstaleze echipamente de monitorizare la instalațiile sale nucleare și să asiste la o investigație privind urmele de uraniu detectate în locuri nedeclarate”, a declarat sâmbătă șeful agenției nucleare a ONU, după o vizită la Teheran, potrivit Politico.
Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a întâlnit sâmbătă la Teheran cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu alți oficiali de rang înalt.
”În ultimele luni, a existat o reducere a unor activități de monitorizare” legate de camere și alte echipamente ”care nu funcționau”, a declarat Grossi reporterilor la întoarcerea sa la Viena. ”Am convenit că acestea vor funcționa din nou”.
O declarație comună emisă sâmbătă de AIEA și agenția nucleară a Iranului a inclus asigurări că Teheranul va aborda plângerile de lungă durată cu privire la accesul la programul său nuclear disputat.
Iranul și-a exprimat disponibilitatea de a-și continua cooperarea și de a oferi informații suplimentare și acces pentru a aborda problemele de garanții restante”, potrivit declarației comune.
”Acestea nu sunt cuvinte. Acest lucru este foarte concret”, a spus Grossi despre asigurările pe care le-a primit la Teheran, a raportat Associated Press.
Vizita în Iran a urmat unui raport recent al AIEA, văzut de CNN și de alte mass-media, care a confirmat că particule de uraniu îmbogățite cu o puritate de 83,7%, aproape de 90% necesare pentru fabricarea unei bombe nucleare, au fost găsite într-un site nuclear iranian.
Grossi a spus că iranienii au fost de acord să mărească inspecțiile la acel loc cu 50%, a raportat AP.
Iranul va permite, de asemenea, reinstalarea echipamentelor de monitorizare suplimentare care au fost puse în aplicare în temeiul acordului nuclear din 2015, dar apoi au fost eliminate anul trecut, pe măsură ce acordul s-a destramat, a raportat Reuters.
Acordul din 2015 a dat Teheranului scutire de majoritatea sancțiunilor internaționale, atâta timp cât a permis organului de supraveghere al ONU să-și monitorizeze activitățile nucleare. Dar a început să se destrame după retragerea unilaterală a SUA în 2018, sub președintele de atunci, Donald Trump.
Iranul ”va permite, de asemenea, AIEA să implementeze activități suplimentare de verificare și monitorizare adecvate”, potrivit declarației comune de sâmbătă. ”Modalitățile vor fi convenite între cele două părți în cursul unei întâlniri tehnice care va avea loc în curând la Teheran”, se arată în comunicat.
Grossi a spus că a existat o ”îmbunătățire marcată” în dialogul său cu oficialii iranieni, potrivit AP. ”Sper că vom vedea rezultate în curând. Vom vedea."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu