Iranul respinge vizita Agenției Atomice Internaționale. Teheranul propune o dată nouă

FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock

Miercuri, șeful nuclear al Iranului a respins sugestia că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, ar urma să viziteze Iranul luna viitoare, iar în schimb l-a invitat pe Grossi la o conferință în Teheran în luna mai, scrie Reuters.

Grossi a declarat săptămâna aceasta că Iranul continuă să îmbogățească uraniu mult dincolo de necesitățile pentru uzul nuclear comercial și a spus că intenționează să viziteze Teheranul luna viitoare pentru a aborda relațiile "care se răcesc" între AIEA și Republica Islamică.

Dar Mohammad Eslami a declarat că o vizită luna viitoare este puțin probabilă din cauza unui "program încărcat", fără a oferi mai multe clarificări. "Interacțiunile Iranului cu AIEA continuă ca de obicei, iar discuțiile sunt ținute pentru a rezolva ambiguitățile și a dezvolta cooperarea," a spus el la o conferință de presă săptămânală în Teheran.

Potrivit lui Eslami, Grossi a fost invitat să participe la prima conferință internațională de energie nucleară a Iranului, care va avea loc în mai.

Într-un interviu acordat Reuters, luni, Grossi a declarat că, deși ritmul de îmbogățire a uraniului s-a încetinit ușor de la sfârșitul anului trecut, Iranul încă îmbogățește la un nivel ridicat, de aproximativ 7 kg de uraniu pe lună, până la o puritate de 60%.

Îmbogățirea la 60% aduce uraniul aproape de gradul de armă și nu este necesară pentru uzul comercial în producția de energie nucleară. Iranul neagă că ar căuta fabricarea de arme nucleare, dar nicio altă țară nu a îmbogățit la acest nivel fără a le produce.

În conformitate cu un acord din 2015 cu marile puteri, Iranul poate îmbogăți uraniu numai până la 3,67%. După ce fostul președinte Donald Trump a retras SUA din acel acord în 2018 și a impus din nou sancțiuni, Iranul a încălcat și a depășit cu mult restricțiile nucleare ale acordului.

Agenția nucleară a ONU a declarat că acordul nuclear din 2015 "este aproape dezintegrat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel