Iraq se pregătește să închidă misiunea coaliției conduse de SUA - Reuters

Foto: Pexels/Premierul irakian susţine prezenţa "pe termen nelimitat" a trupelor americane în Irak
Foto: Pexels/Premierul irakian susţine prezenţa "pe termen nelimitat" a trupelor americane în Irak

Irak vrea retragerea totală a trupelor americane de pe teritoriul său. În prezent, sunt peste 2500 de trupe americane staționate în statul care, cu 10 ani în urmă, era sub dominația ISIS.

Guvernul irakian a început procesul de retragere a coaliției militare internaționale conduse de SUA din țară, a declarat biroul prim-ministrului Mohammed Shia al-Sudani vineri.

SUA au 900 de militari în Siria și 2.500 în Irak într-o misiune pe care o descriu ca fiind de consiliere și asistență a forțelor locale care încearcă să prevină o renaștere a Statului Islamic, care în 2014 a capturat părți importante din ambele țări înainte de a fi învins.

Declarația lui Sudani a venit în ziua de după ce o lovitură a SUA l-a ucis pe un lider al unei miliții în Bagdad, declanșând furie printre grupurile aliniate cu Iranul, care au cerut guvernului să pună capăt prezenței coaliției în Irak.

"Guvernul stabilește data începerii comitetului bilateral pentru a pune la punct aranjamentele de a pune capăt permanent prezenței forțelor coaliției internaționale în Irak", se menționează într-o declarație din partea biroului prim-ministrului.

Comitetul ar include reprezentanți ai coaliției militare, a declarat un oficial guvernamental.

Forțele militare americane au lansat lovitura de joi ca represalii împotriva atacurilor recente asupra personalului american, a declarat Pentagonul.

Grupurile miliției aliniate cu Iranul din Irak și Siria se opun campaniei Israelului în Fâșia Gaza și consideră SUA parțial responsabile.

Prim-ministrul irakian Sudani are un control limitat asupra unor facțiuni susținute de Iran, de ale căror sprijin a avut nevoie pentru a câștiga puterea acum un an.

"Ne asigurăm poziția noastră fermă în a pune capăt existenței coaliției internaționale după ce justificările pentru existența sa au încetat", a fost citat Sudani în declarație.

Statul Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru două explozii din Iran care au ucis aproape 100 de persoane și au rănit alte câteva zeci la un memorial pentru comandantul de vârf Qassem Soleimani.

Un consilier politic apropiat de prim-ministrul irakian a declarat că Sudani se confruntă cu o presiune uriașă din partea unor partide șiiite puternice apropiate de Iran care caută să pună capăt prezenței SUA în Irak, iar declarația sa recentă a fost menită să "calmeze părțile furioase din cadrul coaliției guvernamentale șiiite împotriva Statelor Unite".

Cu toate acestea, nu era clar dacă anunțul Bagdadului vineri era în principal o poziție de forță pentru scopuri interne politice sau dacă comitetul nou anunțat ar începe cu adevărat un proces ireversibil de a pune capăt prezenței militare a Americii în Irak, un obiectiv de lungă durată al Iranului și a grupurilor susținute de Iran.

Prezența SUA


Administrația președintelui american Joe Biden a evitat inițial orice răspuns la valurile de atacuri repetate în Irak din cauza temerilor legate de o reacție politică acolo, au declarat oficiali americani pentru Reuters, vorbind sub protecția anonimatului.

Dar incapacitatea Irakului de a controla miliția în contextul atacurilor tot mai agresive împotriva personalului american, inclusiv focuri de mortier asupra complexului ambasadei SUA luna trecută, pare să fi determinat Washingtonul să adopte o abordare mai agresivă.

Lovitura SUA din Bagdad joi a vizat pe Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, pe care Pentagonul l-a declarat liderul unui grup terorist susținut de Iran, implicat în planificarea și efectuarea atacurilor împotriva personalului american.

Pentagonul a refuzat să răspundă la comentariile guvernului irakian care sugerau că el făcea parte din forțele sale de securitate, care includ instituții formale și legitime precum poliția și armata.

Guvernul irakian a spus despre comandantul ucis că făcea parte din Forțele de Mobilizare Populară (PMF), un grup format din mai multe grupuri armate, în principal șiiți musulmani, formate în 2014 pentru a lupta împotriva Statului Islamic și ulterior recunoscute ca agenție oficială de securitate de către guvernul Irakului.

Pentagonul nu a răspuns solicitărilor de comentarii în urma anunțului făcut de biroul lui Sudani, îndreptându-i pe jurnaliști către comentariile făcute joi de către purtătorul de cuvânt al armatei SUA care a numit Irakul un "partener valoros".

"Vom continua să consultăm îndeaproape guvernul irakian cu privire la siguranța și securitatea forțelor SUA. Între timp, vom rămâne cocnentrați pe acea misiune de a învinge ISIS," a declarat generalul maior Patrick Ryder la o conferință de presă joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel