Irene a părăsit SUA şi a lăsat în urmă cel puţin 38 de morţi, în 11 state

uraganul-Irene-SUA
uraganul-Irene-SUA

Furtuna Irene a părăsit luni teritoriul SUA îndreptându-se către Canada, după ce a făcut zeci de morţi şi a provocat numeroase inundaţii care au afectat în mod special Vermontul, mic stat frontalier cu Canada, informează marţi AFP.

„Vom avea nevoie de timp pentru a ne reveni după un uragan de asemenea amploare“, a declarat preşedintele american Barack Obama. „Resimţim încă efectele în numeroase zone din ţară, în special în New England şi Vermont, unde au avut loc inundaţii de mari proporţii“, a mai spus el, transmite Agerpres.

Potrivit unor surse oficiale şi mass-mediei locale, cel puţin 38 de persoane şi-au pierdut viaţa în 11 state din SUA, dintre care şase în New York, şase în New Jersey şi şase în Carolina de Sud.

În Vermont, mic stat montan cu 600.000 de locuitori, poduri au fost luate de ape, sute de drumuri sunt blocate, făcând imposibil accesul în mai multe localităţi, potrivit AFP.

„Nu am mai văzut astfel de inundaţii în Vermont de peste 75 de ani“, a declarat guvernatorul statului, Peter Shumlin. „Oamenii sunt foarte afectaţi“, a mai spus el.

Satul West Brattleboro, cu 3.000 de locuitori, arăta luni ca o întinsă plajă cu nisip plină cu pietre şi moloz după retragerea apelor.

Pe întreaga coastă de est a SUA, cinci milioane de persoane erau luni în continuare private de electricitate, potrivit responsabilului federal al serviciilor de urgenţă, Craig Fugace.

Irene a lovit sâmbătă estul Statelor Unite în Carolina de Nord. Ea s-a deplasat apoi de-a lungul coastelor, lovind din nou uscatul în apropiere de Atlantic City, în New Jersey.

New York-ul a fost cruţat, fiind afectat doar de inundaţii limitate şi copaci doborâţi. Într-o acţiune fără precedent, primarul Michael Bloomberg nu a ezitat să oprească transportul public şi a dispus evacuarea a 370.000 de persoane care locuiau în zone ce putea fi afectate de inundaţii. New York-ul părea în week-end un oraş fantomă.

În Pennsylvania, unde 5 persoane şi-au pierdut viaţa, electricitatea a revenit treptat luni.

Cu toate acestea, mii de persoane au în continuare nevoie de hrană şi de adăpost, a afirmat Charley Shimanski, un responsabil al Crucii Roşii însărcinat cu situaţii de urgenţă.

Pagubele provocate de uraganul Irene în SUA ar putea să se ridice la un total cuprins între 5 şi 7 miliarde de dolari, a estimat luni compania americană Eqecat, specializată în analiza şi modelarea impactului catastrofelor naturale.

Miniştrii americani ai securităţii interne, Janet Napolitano, şi cel al agriculturii, Tom Vilsack, urmează să se deplaseze marţi în zonele afectate de uraganul Irene pentru a evalua amploarea pagubelor, a făcut cunoscut luni administraţia americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel