IRES: Jumătate dintre români nu au auzit de ”rotativă”. Votanții PSD, cei mai informați despre subiect

Un sondaj realizat de IRES între 7-12 decembrie aratî cî peste jumătate dintre români nu au auzit despre protocolul coaliției de guvernare, în care e prevăzută ”rotativa” premierilor: din luna mai 2023, premierul va fi dat de PSD. 

Notorietatea prevederii protocolului coaliției de guvernare conform căreia în 2023 conducerea guvernului revine Partidului Social Democrat nu este larg răspândită. În timp ce 48% dintre respondenți cunosc această informație, 51% dintre respondenți spun că nu sunt la curent cu înțelegerea privind ”rotativa”. Sunt mai informați bărbații, persoanele peste 51 de ani și respondenții cu studii superioare, dar și votanții PSD.

Dintre cei care cunosc prevederile protocolului de guvernare PSD-PNL-UDMR, 52% dintre respondenți au încredere că Președintele Klaus Iohannis și PNL vor accepta numirea unui prim ministru PSD, în timp ce 39% cred contrariul. Sunt mai optimiști în această privință respondenții cu studii superioare și cei cu venituri de peste 4.000 lei.

Conform fișei tehnice a studiului, volumul eșantionului folosit de IRES este de 1.615 indivizi de 18 ani și peste, iar tipul eșantionului este simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,5%. Perioada realizării anchetei a fost 7 - 12 decembrie 2022. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Sondajul face parte din programul de cercetări interne al IRES și este autofinanțat,  IRES funcționând ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele dezvoltate de acesta fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. IRES este una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferă soluții  integrate pentru clienții săi – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate.
IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne respectă codul ICC/ESOMAR de Studii de Piață, Studii Sociale, Sondaje de Opinie și analiza a datelor și Ghidul Global ESOMAR de Cercetare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel