Iresponsabilii

Cand exista un fenomen, cum este cel al declararii in masa a alesilor locali drept incompatibili, el nu poate fi insotit decat de un grad ridicat de iresponsabilitate. La fel atunci cand reprezentanti ai statului roman vorbesc neincetat, in organisme internationale, despre coruptia de aici, transferandu-le altora propria obsesie. Si tot iresponsabilitate se numeste repetarea unor afirmatii conform carora, in Romania, o forta politica aleasa de 80 la suta dintre cetateni ar fi incercat o lovitura de stat. Cine sunt acesti iresponsabili si ce vor ei?

O prestigioasa publicatie europeana, britanicul The Guardian, a titrat ieri ca, alaturi de Putin si de Viktor Orban, premierul roman, Victor Ponta, ar fi unul dintre dictatorii estului. In aceeasi zi, o alta publicatie britanica importanta, The Telegraph, era profund ingrijorata de faptul ca numarul imigrantilor romani din Albion a crescut cu 30 la suta. Sunt doua dintre cele mai recente semne ca Romania si romanii intarzie sa-si ocupe o pozitie confortabila in spatiul european. In realitate semnalele in acest sens sunt mult mai multe.

 Suntem tributari, indiscutabil, unor pattern-uri neconforme cu regulile Uniunii Europene. Din comunism am iesit marcati de o lipsa de respect fata de proprietate, usor de detectat in ceea ce priveste legislatia romaneasca, incepand chiar cu actuala Constitutie care nu pune inca pe picior de egalitate creantele statului si creantele persoanelor fizice ori ale societatilor cu capital privat. Am iesit din comunism marcati de neintelegerea institutiilor, regulilor si jocului democratic, predispusi mai degraba sa mimam si sa schimonosim democratia decat sa o respectam si sa o practicam. Avem o populatie intr-o masura mai mare certata cu legea, in comparatie cu alte popoare europene, in buna masura si ca o consecinta a procentului ridicat al populatiei de etnie roma. Nu sunt romanii vinovati pentru o realitate istorica care a avut drept consecinta asezarea unor masive populatii rome pe teritoriul acestei tari, dar sunt vinovati romanii pentru felul in care i-au tratat de-a lungul secolelor pe romi si pentru gradul de inapoiere al acestora.

 Mai pot enumera multe alte circumstante obiective care se constituie in factori de natura sa ne marginalizeze la nivel european. Impotriva acestora putem lupta. Exista solutii. Exista mecanisme prin intermediul carora, intr-un interval relativ scurt de timp, avem sansa de a anula handicapul cu care plecam la drum. Dar exista si numeroase cauze subiective. Generate de indivizi. De persoane cocotate in pozitii importante in ierarhia politica interna si externa care, in mod constient sau inconstient, fac rau Romaniei. Sa ne gandim doar la Monica Macovei. Cat timp a facut parte dintr-un Guvern al Romaniei, beneficiind de sprijinul celui care, mai tarziu, a devenit parintele tezei loviturii de stat, aceasta fosta procuroare comunista, transformata in politician basist, a acceptat si chiar a promovat ca Romania sa devina un teren de incercare. Pentru fel de fel de experiente europene dintre cele mai nastrusnice. Asa a aparut Agentia Nationala de Integritate. Singura institutie de acest fel din lume. Asa a aparut Directia Nationala Anticoruptie care nu mai exista decat in Spania si acolo tot ca experiment, mai mult sau mai putin, nefericit.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel