Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Mihai Lucan au primit, vineri, 28 septembrie, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române - Crucea Patriarhală, decorațiile fiind acordate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în semn de apreciere pentru activităţile prodigioase în slujirea aproapelui.
Acordate în contextul celei de-a VIII-a ediţii a Congresului Romtransplant care aniversează împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni şi 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, cele două distincții au fost înmânate de către Preafericitul Părinte cu ocazia primirii la Palatul Patriarhiei a delegației participanților la evenimentul aniversar, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.
”Toţi aceşti ani de activitate s-au tradus printr-un număr de 1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic, iar aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, şi continuă să aibă, un rol capital”, se mai arată în sursa citată.
În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri şi neînţelegeri la nivelul publicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi, mai ales, a ideii de donare de organe şi ţesuturi, a aparţinut Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a primit la Patriarhia Română şi o delegaţie a Congresului Romtransplant 2012.
Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a declarat: „Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII-lea Congres Internaţional ROMTRANSPLANT şi la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidenţiază necesitatea unităţii dintre spiritual şi medical în eforturile pentru vindecarea bolilor şi accentuează legătura dintre sănătatea sufletească şi cea trupească, în relaţia dintre Dumnezeu, medic şi pacient. Suferinţa şi boala afectează nu numai omul exterior, ci şi armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită şi mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei atât prin lucrarea ei spirituală, cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populaţiei, pentru ca oamenii să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele”.
Preşedinte Congres Romtransplant 2012, prof. Dr. Irinel Popescu a apreciat faptul că, pentru a doua oară, munca medicilor implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi în folosul bolnavilor este susținută de la cel mai înalt nivel al BOR. ”Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotaţii etice; de aceea, în toate ţările în care se face transplant, opinia şi atitudinea instituţiilor religioase sunt considerate a fi extrem de importante. În consecinţă, doresc să mulţumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-aţi adresat, care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi şi mai mari pentru a vindeca oameni şi a salva vieţi”, a apreciat renumitul prof. Dr. Irinel Popescu.
Și directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Cluj-Napoca, prof. Dr. Mihai Lucan a apreciat sprijinul Bisericii: „Este o onoare să primim astăzi această mare decoraţie. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-aţi fi premiat. M-a susţinut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat şi mi-a ţinut partea cât toţi ceilalţi fugeau”, a precizat prof. Dr. Mihai Lucan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu