Mișcarea de a înăspri călătoriile refugiaților din 20 de națiuni europene a fost luată după ce, în weekendul trecut, sute de ucraineni au dormit pe podeaua aeroportului din Dublin din cauza faprului că nu mai exista spațiu disponibil pentru găzduirea acestora.
Irlanda a suspendat călătoriile fără viză pentru refugiații care vin mare parte din Europa, în încercarea de a face mai mult spațiu pentru ucraineni.
Anunțul de luni seara vine după ce Irlanda, care găzduiește deja peste 43.000 de ucraineni, a rămas fără paturi destinate noilor sosiri ucrainene, deoarece erau luate de refugiați din alte națiuni.
Drept urmare, sute de ucraineni, majoritatea femei și copii, care au aterizat în Irlanda de joi au ajuns să doarmă pe podeaua unei clădiri dezafectate din aeroportul din Dublin și, începând de marți, vor fi adăpostiți temporar într-un sat de corturi ridicat de armata irlandeză, la nord de Capitală.
Dublinul a pus aceste probleme pe seama unui flux neașteptat de puternic de refugiați non-ucraineni care sosesc din restul Europei. Volumele actuale dublează în prezent normele pre-pandemie.
Guvernul a citat amenințările Marii Britanii de a deporta solicitanții de azil nou sosiți în Rwanda drept unul dintre factorii care conduc mai mulți oameni în Irlanda.
Cu toate acestea, decizia sa nu va afecta fluxurile de refugiați din Marea Britanie, în schimb, va opri călătoriile fără viză pentru refugiații care vin din alte 20 de țări: Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia și Elveția.
Toți sunt, la fel ca Irlanda, semnatari ai Acordului Consiliului Europei privind abolirea vizelor pentru refugiați, un pact din 1960 care permite persoanelor care caută protecție pentru refugiați într-o țară semnatară să călătorească în alte țări semnatare timp de până la trei luni fără viză, potrivit Politico.
”În ultimele luni, am văzut că scutirea de viză prevăzută în acordul Consiliului Europei este exploatată”, a declarat ministrul Justiției, Helen McEntee.
Unii refugiați aflați doar în vizită ”intră în stat și, ulterior, solicită protecție internațională, în ciuda faptului că li s-a acordat deja o astfel de protecție de către un alt stat european”, a spus McEntee.
Pentru cel puțin următoarele 12 luni, a spus ea, acestor refugiați li se va permite să călătorească în Irlanda numai dacă li se eliberează o viză.
Ministrul de Externe, Simon Coveney, a subliniat că schimbarea ”va ajuta la protecția ucrainenilor și a celor de alte naționalități, care fug de conflict, deoarece va reduce incidența abuzului acestui sistem”.
Citește și:
Maria Zakharova, reprezentant oficial al Ministerului rus de Externe, a spus că refugiații ucraineni care s-au mutat în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru și că ”sunt pur și simplu pierduți”.
Ea a mai spus că standardul de viață se ”îmbunătățește” în regiunile capturate de Rusia și că infrastructura este dezvoltată în aceste teritorii pentru prima dată în trei decenii, a raportat TASS.
De asemenea reprezenantul Ministerului rus de Externe a mai subliniat că ucrainenii refugiați care au călătorit în Europa nu au reușit să-și găsească de lucru până în acest moment.
Este pertinent să menționăm aici că ucrainenii și-au părăsit casele și s-au mutat în alte națiuni pentru a scăpa de război de când Rusia a lansat o ofensivă în Ucraina. Potrivit UNHCR, aproximativ 5.827.832 de persoane au părăsit Ucraina și trăiesc în Europa de la începutul conflictului militar.
Zakharova l-a numit l-a învinuit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski , susținând că el și SUA sunt principalii responsabili pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Ea a acuzat forțele armate ucrainene de bombardarea infrastructurii civile și de uciderea copiilor.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a declarat că 9.172.153 de persoane au părăsit Ucraina și s-au mutat în alte națiuni de când forțele ruse au lansat o ofensivă la Kiev. Potrivit UNHCR, 5.827.832 de persoane au călătorit în țările UE după ce Rusia a început invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Majoritatea refugiaților ucraineni intenționează să rămână în țările gazdă până când ostilitățile vor înceta
Într-un raport recent al ICNUR se arată că aproximativ două treimi dintre refugiații ucraineni se așteaptă să rămână în țările lor gazdă până când ostilitățile vor înceta și situația de securitate din națiunea lor se va îmbunătăți.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci