Irlandeza, limbă de lucru oficială în Uniunea Europeană

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Uniunea Europeană are o nouă limbă de lucru oficială: irlandeza. 

Limba irlandeză a fost inclusă în tratatele Uniunii Europene din 2007, dar numai începând de anul acesta a fost promovată la statutul de limbă oficială de lucru la Bruxelles, transmite dpa, citat de Agerpres. Până acum, se aplica o excepţie care nu permitea traducerea în irlandeză a documentelor UE.

Ministrul de stat irlandez pentru Europa, Thomas Byrne, a declarat că schimbarea dă speranţe pentru o posibilă renaştere a limbii irlandeze. Statutul deplin de limbă oficială a UE ar fi un avantaj uriaş pentru irlandeză, apreciază dpa.

Ani de eforturi încununați de noua limbă oficială

Ziarul Irish Times a comentat vineri că noua situaţie reprezintă încununarea unor ani de eforturi pentru acumularea la Bruxelles de cunoştinţe lingvistice privind irlandeza. Numărul de vorbitori ai acestei limbi în instituţiile UE a crescut de la 58 în urmă cu cinci ani la 170 în prezent şi va depăşi 200 anul acesta, arată publicaţia.

Costul volumului mai mare de traduceri şi de interpretări la reuniuni este acoperit din bugetul UE, la care Irlanda este contributoare netă. Conform Comisiei Europene, pentru care lucrează 2000 de traducători, costul total pentru cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii este de 349 de milioane de euro pe an, adică aproximativ 0,2% din bugetul total.

Irlandeza este una din cele trei limbi celtice actuale, alături de cea din Scoţia şi cea din insula Man şi are statutul constituţional de "primă limbă oficială" în Republica Irlanda.

În prezent există circa 1,6 milioane de vorbitori de irlandeză, dintre care se estimează că numai 70.000 folosesc zilnic această limbă. cei mai mulţi trăiesc în vestul Irlandei, în regiunile denumite oficial Gaeltacht. 

Obiceiuri de Anul Nou în Irlanda

Femeile singure din Irlanda fac ceva mai mult pentru a-și găsi un soț decât să poarte o pereche nouă de lenjerie. Obiceiul irlandez presupune să așezi vâscul (planta sălbatică asociată cu fertilitatea în mitologia europeană și un magnet de săruturi de Crăciun) sub pernă în noaptea de Revelion, apoi să-l arzi a doua zi în speranța de a atrage dragostea în următoarele 12 luni.

O altă tradiție irlandeză unică presupune să lovești pereții și ușile casei cu chec de Crăciun pentru a îndepărta spiritele rele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel