Premierul Irlandei a anunţat sâmbătă că amendamentele la Constituţie au fost respinse prin referendum, deşi rezultatele oficiale nu au fost încă publicate.
Intenţia executivului de centru-dreapta era de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia,
"Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze 'da' şi nu am reuşit", a spus Varadkar. El apreciase înaintea votării că o înfrângere ar însemna "un pas înapoi" pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.
Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor "relaţii durabile" cum ar fi concubinajele şi a copiilor născuţi din acestea, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească "îndatoririle casnice" în familie.
Referendumul nu a fost primit cu mare interes: conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.
Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu