EXCLUSIV  Ironia sorții cu seismele din România | De ce paza bună nu te scapă de primejdia rea în cazul unui cutremur (Video)

Imagine cu rol ilustrativ/ Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ/ Sursa foto: Freepik

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre impactul pe care un cutremur îl are asupra populației.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“, la DC News, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat, la 47 de ani de la cutremurul din 1977, despre impactul pe care seismele îl au în România și de ce paza bună nu te scapă de primejdia rea a acestora.

„Noi avem cutremure aproape zilnic, pentru că e zonă seismică. Există o anumită probabilitate, care este orientativă, față de frecvența cutremurelor mari. În jur de 7, cam la 35-40 de ani se întâmplă. Au fost în 1940 și 1977. Seismologii mai spun că la aproximativ 200 de ani sunt cutremure peste 7,5 grade pe scara Richter. Ultimul a fost în 1802. Seismologii știu cât de mare a fost prin efecte.

Nu există o logică obligatorie, pentru că tot seismologii spun că dacă sunt cutremure mai mari, dar frecvente, nu mai poate fi ăla mare. E o explicație. De principiu, e clar că în România o să vină și un cutremur mari mare, chiar peste 7“, a zis Alfred Bulai.

„Partea frumoasă a lucrurilor e că poți să te pregătești extraordinar de bine, să-ți faci casă frumoasă, cu buncăr, și să te prindă în vizită la cineva“, a mai zis Alfred Bulai.

2. Inquam Pho... (ironia-sortii-cu-seismele-din-romania_60841300.jpg)

Inquam Photos / Octav Ganea

„Mulți au murit (n.r. la cutremurul din 1977) din alte motive, nu din cauza seismului. S-au spart geamuri, era moda aia să îți pui bibliotecă pe perete și a căzut biblioteca pe ei în pat.“, a adăugat sociologul.

„Știi care e ironia sorții? Am văzut un documentar în care explicau că în zonele seismice înfloresc națiunile pentru că sunt metale, sunt bogății naturale. Asta cu înflorirea nu prea rimează cu riscul seismic din România“, a punctat Val Vâlcu.

„Spuneau că zonele seismice sunt mai bogate și populațiile din acele zone beneficiază“, a continuat el, făcând comparație cu situația economică din țara noastră.

„În zonele în care nu ai deloc resursă umană, și dacă sunt cutremure, nu le observă nimeni. Or fi și în Antarctica, dar cine stă să vadă dacă e vreo problemă pe acolo.“, a mai zis, ironic, Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel