Economistul Lucian Isar a făcut o analiză a ceea ce s-a întâmplat în perioada crizei financiare din România.
Specialistul a explicat cum a luat Mugur Isărescu bonus din împrumutul FMI în criză.
"Cine a luat bonus din imprumutul FMI in criza? Exact, Isarescu
Isarescu nu este doar singurul guvernator de Banca Centrala din lume care a crescut dobanzile in criza dar si singurul care in calitatea de Presedinte al CA BNR si-a aprobat bonus de performanta in criza. In opiniile anterioare am aratat cum a profitat de dobanda crescuta si de rezerva minima obligatorie ca sa incaseze bonus de perfomanta, dupa cheltuielile discretionare.
O alta sursa majora din care s-a infruptat Isarescu in criza este chiar imprumutul de la FMI. Canalul de transfer este extrem de simplu.
Acum devine mai clar pentru toata lumea de ce Romania a imprumutat de cateva ori mai mult decat avea nevoie: cu cat mai mare imprumutul de la FMI cu atat mai multi bani tinuti la BNR, cu atat mai mari activele in care plasa BNR ca sa isi contureze bonusul de performanta Isarescu.
Cateva exemple.
1. In 2009, 7 milioane euro bonus de performanta.
Raport anual BNR 2009, pagina 183
Pasive externe 23% (din care împrumutul de la FMI 20%) la o rata medie anuala a dobanzii de 2,83%
Active externe la 6,11%.
Diferenta intre dobanda activelor externe si cat se plateste pe pasivele externe, inmultita cu suma, se regaseste cu cheltuieli discretionare in bonusul lui Isarescu.
2. In 2010, 28,3 milioane ron bonus de performanta.
Pasive externe 30% (din care împrumutul de la FMI 27%) la o rata medie anuala a dobanzii de 2,43%
Active externe la 2,76%
Diferenta intre dobanda activelor externe si cat se plateste pe pasivele externe, inmultita cu suma, se regaseste cu cheltuieli discretionare in bonusul lui Isarescu.
Probabil ca a costat ceva manipularea populatiei sa inghita un asemenea imprumut si conditiile atasate dar bonusul de performanta merita efortul...", a spus Lucian Isar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News