Isărescu a identificat unul din motoarele recesiunii: plățile restante ale statului către companii

isarescu
isarescu

Arieratele sunt unul din motivele pentru care România înregistrează şi recesiune şi inflaţie ridicată, lanţul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Este o problemă majoră a României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândeşte şi denaturează fondul Economiei de piaţă, care este disciplina monetară, fiscală, plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele", a spus Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB. Guvernatorul BNR a arătat că, mai grav decât că alimentează recesiunea, este faptul arieratele o distorsionează prin distribuţie. Isărescu declarase vineri la Cluj că în România neplata datoriilor este un sport naţional şi ar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentru că altfel se strică atmosfera asupra economiei de piaţă.

Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei. Plăţile restante ale statului către companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel