România are nevoie de implementarea de reforme „mai profunde“ în aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării în sectorul public. Pentru a intra în sistemul monetar european trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător“, a spus Isărescu, potrivit unei prezentări.
El a arătat că, înainte de criza economică, planurile erau ca România să intre în ERM II (sistemul monetar european) în 2012 şi să adopte euro în 2015, iar în acest sens s-au făcut progrese în direcţia reducerii inflaţiei, în limitarea volatilităţii ratei de schimb, în reducerea ratelor dobânzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat în deficite bugetare mai mari.
„Dar ne-am obişnuit deja ca visul nostru european să treacă prin examene extrem de riguroase şi de dure. (...) Trebuie să înţelegem, aşadar, că Uniunea Europeană nu ne aşterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o altă şansă de a ieşi din actualele dificultăţi nu avem“, a continuat Isărescu.
În luna decembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru Financial Times că România va stabili în prima jumătate din 2011 dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro.
Guvernul a stabilit că deficitul bugetar s-a situat la 6,6% din PIB anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu