Isărescu (BNR), despre Tezaurul aflat la Moscova: ”România are drept de creanță deplin valabil”

FOTO: Freepik @bankbbbeem
FOTO: Freepik @bankbbbeem

Mugur Isărescu susține că ”România are drept de creanță deplin valabil” asupra Tezaurului său care se află de peste un secol la Moscova. BNR va duce o campanie de informare la nivel european, deoarece această chestiune este necunoscută pe plan extern.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a transmis să România are drept de creanță deplină asupra tezaurul său, depozitul în aur, evacuat la Moscova în anii 1916-1917, chiar la începutul Primului Război Mondial.

Potrivit lui Isărescu, problema tezaurului evacuat la Moscova este necunoscută pe plan extern, motiv pentru care BNR este decisă să ducă o campanie de informare la nivel european.

”Ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, a declarat guvernatorul BNR în cadrul unui simpozion dedicat chestiunii Tezaurului, citat de RFI.

Potrivit acestuia, recuperarea Tezaurului a fost una dintre prioritățile BNR, explicând în cadrul simpozionului menționat faptul că România a făcut efortul mari, dar că procesul este unul extrem de dificil. De altfel, mai spune Mugur Isărescu, în seiful guvernatorului există un dosar, încă de acum peste 100 de ani, care atestă faptul că Tezaurul a fost trimis la Moscova.

”E un dosar special care se păstrează în seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Dosarul a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul, din 1922, inclusiv în perioada comunistă până în prezent și așa l-am primit și eu, ca dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin.

Sunt 166 de documente oficiale elaborate de Guvernul român, de Guvernul rus, de Banca Națională și de reprezentanții diplomatici străini, englezi și francezi, implicați în evenimente.

La nivelul comisiei comune româno-ruse este agreat faptul că documentele prezentate de parte română reprezintă documente autentice, cu valoare de tratat internațional, care atestă depunerea de către România în Rusia, la Moscova a bunurilor tezaur istoric, inclusiv tezaurul BNR

Această recunoaștere este foarte importantă pentru că și atunci când am început primele discuții cu partea rusă era cam așa: Care revoluție?, Care război?, Care tezaur?, Unde s-au dus?, Unde au ajuns?.

Această recunoaștere a fost extraordinar de importantă, dar după aproape 30 de ani”, a afirmat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: ”Trebuie să ne gândim la ce vom face în viitor”

Astfel, guvernatorul BNR a explicat care sunt pașii pe care România trebuie să îi facă în perioada următoare, în special pentru ca această chestiune să fie cunoscută pe plan extern.

”Tezaurul BNR, evacuat la Moscova, depozitat într-o țară aliată cu documentele de rigoare, cu acord internațional recunoscut și validat de istorie, rămâne singurul caz în care rezerva de aur monetar este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitare pentru a fi returnat oricând la cererea proprietarului pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și tuturor cutumelor internaționale să nu fie respectate. Acum trebuie să ne gândim la ce vom face în viitor.

Proiectele noastre de viitor pornesc de la constatarea că în plan extern, chiar la nivelul decidenților europeni, problema tezaurului evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută.

Nu există lucrări în limbi de circulație internațională dedicate acestei teme, iar istoricii și specialiștii în științe juridice români nu au purtat în străinătate această problematică”, a mai spus Mugur Isărescu.

Eugen Tomac, cel care încearcă să pună pe agenta PE chestiunea Tezaurului României

Europarlamentarul Eugen Tomac este cel care a adus chestiunea recuperării Tezaurului  pe agenda Parlamentului European, în încercarea de a face cunoscută situația.

”Consider că odată cu dezbaterea planului Uniunii Europene privind combaterea traficului de bunuri de patrimoniu se creează premisele pentru ca legislația europeană în materie de recuperare a obiectelor de patrimoniu să fie îmbunătățită.

Avem nevoie de o legislație nouă și clară, care să ajute statele membre să-și rezolve litigiile ce țin de patrimoniul aflat ilegal în alte state și să combată eficient traficul ilicit cu obiecte de patrimoniu.

Cred că România trebuie să participe activ la întregul proces, întrucât problematica tezaurului nostru aflat la Moscova poate fi o chestiune de interes al UE, nu doar una bilaterală”, a scris Eugen Tomac pe Facebook în urmă cu câteva luni.

Citește și: Tezaurul României de la Moscova, adus la masa discuţiilor APCE de senatorul Titus Corlățean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel