Isărescu, BNR: Prognoza nu arată chiar frumos. Creșterile de prețuri, semnificativ mai mari

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, transmite că inflaţia va fi în jurul cifrei de 5 % până la finalul anului, deşi prognoza nu e chiar una bună. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de inflaţie, că prognoza nu arată chiar frumos, dar efortul BNR este de a menţine inflaţia între 5% şi 5,5% până la sfârşitul anului, conform ZF.

„Prognoza nu arată chiar frumos, dar după acest vârf care este deja în prezent, inflaţia care va fi anunţată peste două zile va depăşi 5% sau va fi în jur de 5%. Vedem, cu acţiunea politicii monetare, o temperare a creşterilor de preţ. Efortul nostru este de a menţine inflaţia la 5- 5,5%, până la finalul anului, pentru că apoi, din ianuarie indicele preţului va coborî sub 4,5%, datorită efectului de bază. Creşterile din toamnă nu vor fi foarte mari”, a spus Mugur Isărescu.

Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare efectul de bază, prognoza BNR este de 3,4% a indicelui preţurilor de consum, a adăugat Mugur Isărescu: „Faţă de prognoza precedentă, creşterile de preţuri sunt semnificativ mai mari, dar nu suntem singurii. În acest context, prognozele noastre sunt rezonabile, dar trebuie acţionat din timp pentru ca preţurile să nu se ducă în runda a doua de creşteri”.

Pe de altă parte, Isărescu a spus că BNR va continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară, în timp ce se va urmări secvenţialitatea de întărire a politicii monetare.

„Vom continua controlul strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. Există o secvenţialitate în a întări politica monetară. Mai întâi se opreşte cumpărarea de active, se întăreşte piaţa dobânzilor, apoi se creşte dobânda de politică monetară. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit. Vom vedea deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla”, susţine Mugur Isărescu.

El a explicat că leul s-a întărit, nu s-a depreciat, iar comparativ cu alte ţări din regiune precum Ungaria, Cehia şi Polonia, cursul de schimb al leului s-a menţinut stabil, scrie Mediafax.

BNR făcuse anunţul de duminică 

BNR a decis la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute să menţină do­bânda-cheie la minimul is­to­ric de 1,25%, în­curajând ast­fel fi­nan­ţarea în continuare a eco­nomiei la cos­turi scă­zute, însă aten­ţio­nea­ză că urmea­ză „o traiec­torie mai înaltă“ a inflaţiei anuale, scrie Ziarul Financiar.

„Actualul scenariu evi­denţiază o traiectorie mai înaltă a ratei anuale prog­no­za­te a inflaţiei pe par­cur­sul ur­mă­torilor doi ani, în con­diţiile în care aceasta a fost din nou revizuită con­siderabil în sens ascen­dent pe termen scurt şi într-o mai mică mă­su­ră pe cel de-al doilea segment al orizon­tului proiecţiei“, a transmis vineri BNR, conform Mediafax.

În iunie, inflaţia anuală a continuat să crească până la 3,94%, deasupra limitei su­pe­rioare a intervalului ţintei şi peste nivelul prognozat, după ce în martie era de 3,05%.

BNR majorase în luna mai prognoza inflaţiei anuale din 2021 de la 3,4%, la 4,1%, un nivel dublu faţă de cel din 2020, pentru ca acum să urmeze o prognoză „revizu­ită conside­ra­bil în sens ascendent pe termen scurt“, adică o in­flaţie mai mare de 4,1% în 2021.

VEZI BNR anticipează o creştere a inflaţiei, dar nu măreşte dobânda-cheie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel