Nu trebuie uitat că lumea este formată din piețe de unde România se împrumută pentru a-și finanța deficitul bugetar, iar politicienii care nu știu a dialoga și care interpretează că ”deprecierea leului este din cauza lui cutare sau lui cutare” ar trebui să meargă acasă, deoarece ”gura bate fundul”, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Potrivit guvernatorului Băncii Centrale, disputele politice interne nu aduc niciun beneficiu României pe piețele financiare de care depinde viitorul țării și chiar stabilitatea plăților de pensii și salarii.
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (...) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a declarat Mugur Isărescu, citează Mediafax.
Acesta a menționat faptul că BNR își vede de treabă, acționând în așa fel încât să obțină profit dar și să achite la buget 80% din această sumă, ajutându-l, totodată, pe vicepremierul Florin Georgescu să îndeplinească tot ceea ce și-a propus.
"Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutrii politic, dar trebuie să spunem societăţii româneşti realitatea. Şi realitatea este aceasta: depindem de pieţele internaţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a spus guvernatorul BNR, care speră ca politicienii incapabili să se așeze la masa dialogului și să găsească soluții la situația actuală să plece acasă fără a mai încerca să-i elimine pe cei care într-adevăr ăși fac treaba.
"Politicienii asta dezvoltă, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă şi să nu ne scoată pe noi din casă. Politicienii trebuie să discute şi să găsească soluţii la situaţia actuală. Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea", a conchis Isărescu
Din cauza situației politice actuale, leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, majoritatea dealerilor bancari considerând că moneda națională va rămâne sub presiune și în perioada următoare, toate privirile fiind în așteptarea deciziei Curții Constituționale.
După ce BNR a anunțat, vineri, un curs de referință la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, luni, în prima oră a ședinței interbancare cotațiile monedei naționale a coborât la 4,6220 - 4,6235 lei/euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu