Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi, în cadrul conferinţei organizate de European International Business Academy şi BNR, că procentul românilor care cer în continuare adoptarea monedei unice europene a scăzut sub 50% cel mai probabil, de la declanşarea crizei.
"Înainte de criză, 90% dintre români spuneau că vor să intrăm în zona euro şi chiar exportatorii ne întrebau când vom adopta moneda unică. Probabil că mai puţin de jumătate vor acum, după apariţia crizei, să adoptăm euro", a afirmat Isărescu la o conferinţă organizată de European International Business Academy şi BNR, potrivit Mediafax.
Deşi indicatorul popularităţii euro este instabil din punctz de vedere intelectual, românii îăşi doresc, încă, emoţional, că poată călătorii folosindu-şi moneda naţională.
"Emoţional, orice român îşi doreşte să abă o monedă care să îi permită să călătorească în întreaga Europă, o monedă puternică pe care acum nu o are", a arătat el.
"Îmi amintesc că un american din generaţia mea, care a venit în urmă cu 15 ani în Europa, era foarte confuz de faptul că putea călători dintr-o ţară în alta în aceeaşi zi, dar nu înţelegea de ce trebuie să facă atâtea schimburi valutare, să aibă monede de valori şi dimensiuni diferite în portofel", a mai spus Isărescu.
În acest context, guvernatorul băncii centrale a spus că reîntoarcerea la monedele naţionale este "cel puţin nevalidă".
În acelaşi timp, întrebat ce este important pentru oamenii din alte ţări să înţeleagă despre România, Isărescu a remarcat în primul rând efortul făcut de România pentru trecerea la o economie de piaţă.
"Este important să înţeleagă cât de complex este acest proces, ca o parte din România să treacă de la economia centralizată la o economie de piaţă, europeană. Acest lucru s-a făcut în două decade, într-o perioadă în care şi UE a trecut prin momente grele", a mai spus Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu