Analistul economic Radu Soviani este de părere că Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, refuză să se prezinte în Parlament pentru că i-ar fi teamă de o posibilă revocare din partea Parlamentului sau de posibilitatea de a fi scos de DNA.
"Se leagă toate. Este evident principalul motiv pentru care domnul Isărescu a ales să nu îşi facă datoria de guvernator. Din punctul meu de vedere datoria de guvernator presupune şi aplicarea celei mai ieftine trepte de politici monetare şi anume mesajul. Domnul Isărescu poate ieşi gratis la tribuna Parlamentului să spună ce se întâmplă sau nu cu acele acuzaţii, ce s-a întâmplat cu ROBOR, ce se întâmplă cu cursul. Domnul Isărescu preferă să stea la umbra rezervei valutare, să irosească sute de milioane de euro din rezerva valutară, apărând un nivel de curs care oricum va fi depăşit - euro nu se va îndrepta spre 5 lei pentru un euro. Nu se duce la Parlament de frică pentru că ştie că o altă cunoştinţă a domniei sale, de dinainte de 1989, - domnul Mișu Negrițoiu - după ce a trimis scrisori că nu se duce la Parlament, că el îşi face treaba, că are o misiune acolo, a sfârşit prin a fi scos din administraţie, un risc pe care domnul Mugur Isărescu nu vrea să şi-l asume, ci mai de grabă să îl întâmpine pentru că oricum se va întâmpla acest lucru", a declarat Radu Soviani la Antena 3.
Vezi și: Chirițoiu și Isărescu, sancționați? Ce spune Daniel Zamfir
"Faptul că nu se prezintă arată că nu poate veni cu argumente credibile pentru Parlament, pentru populaţie, pentru agenţii economici şi pentru piețele financiare care aşteaptă. Ce spune Mugur Isărescu de manipularea ROBOR? Vă mai spun o teorie interesantă, care îmi aparţine: nu de ieri de azi manipulează BNR ROBOR-ul. Și îl manipulează în jos pentru că teroia mea este că BNR a ţinut artificial dobânzile în jos pentru a crea falsa impresie de stabilitate financiară şi să creeze o bursă larg deschisă, din care statul român, Ministerul de Finanţe, se putea împrumuta pentru cheltuieli iresponsabile, fără restructurare. Ce vedem acum, creşterea ROBOR, nu este decât reversul medaliei", a mai spus analistul economic.
"Eu susţin că Mișu Negrițoiu a preferat să fie revocat de Parlament, decât să fie scos de DNA, conform propriilor declaraţii. DNA nemaiavând un protocol cu SRI, Mugur Isărescu - care în calitatea de guvernator şef al Băncii Centrale, are protocol cu SRI - nu mai poate miza pe garanțiile protocoalelor, declarate neconstituţionale, pe care le avea înainte. Este posibil ca un procuror tânăr să îşi facă treaba şi să se uite pe unele dosare, inclusiv pe cel legat de ameninţările făţişe cu demiterea, cu avertismentul la care se făcea referire", consideră analistul economic Radu Soviani.
Vezi și: Permis de conducere reținut. Cum îl poți recupera mai repede. Ce trebuie să faci
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu