Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței, de miercuri, cu tema ”România încotro? Evaluări europene și implicații asupra României” a atras atenția că revenirea țării pe piețe ”sângeroase” nu este o opțiune ci ”un must”, pe care trebuie să o faci în ”manieră credibilă” pentru a nu fi ”executat în materie de costuri. De asemenea, Isărescu a amintit de reducerea cea mai drastică din Europa a salariilor bugetare cu 25%, în contextul în care România a înregistrat și de cea mai mare creștere a acestora cu 120%, înainte de 2008.
"Revenirea României pe pieţe nu este o opţiune, să o fac sau să nu o fac, este un ”must”. Opţional şi ce putem să facem noi este să revenim corect, bine, nu foarte scump, cu o traiectorie de costuri acceptabile, dar subliniez acest lucru, pentru că am auzit discuţii că a revenit România pe pieţe. Dacă nu o faci în baza unei strategii, ci o faci din joi în Paşte, dacă nu o faci în manieră credibilă şi dacă o faci când îţi ajunge cuţitul la os, pieţele sunt sângeroase, au mirosul sângelui şi te execută în materie de costuri", a declarat Isărescu.
În ceea ce privește problema diminuării salariilor bugetare cu 25%, Mugur Isărescu a declarat că este cea mai drastică măsură de acest fel din Europa, în condițiile în care înainte de criză s-a aplicat cea mai mare creștere din UE cheltuielilor publice cu personalul, de 120%.
Înainte de 2008 am avut o creștere cu 120% a cheltuielilor cu salarii în România. Aud că nicio țarî din Europa n-a redus salariile cu 25%, dar vă întreb dacă există vreo țară în care salariile au crescut cu 120%?, a arătat Isărescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat faptul că înaintea declanșării crizei, politicienii susțineau majorarea salariilor bugetare pentru a diminua corupția de la nivelul instituțiilor publice, însă faptul că numărul celor angajați în sectorul public a crescut cu 200.000 de salariați nu este o strategie eficientă.
”Nu știu dacă bugetarul este mai puțin corupt, Și asta n-ar fi fost o problemă, dar s-a suprapus cu un plus de 200.000 de noi bugetari”, a mai declarat Mugur Isărescu în cadrul conferinței cu tema ”România încotro? Evaluări europene și implicații asupra României”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu