Publicitate
Guvernatorul BNR a declarat că încheierea "pozitivă" a actualului acrod cu FMI în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spațiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013. Lăsând astfel să se înțeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o noua înțelegere cu instituția internațională, informează Mediafax.
"Deocamdată trebuie să-l terminăm pe acesta. Și terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ianuarie a acestui an și cu perspectiva de încheiere, probabil pozitivă, a acestui acord cândva în prima jumătate, cred că oferă un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat cum vede un nou acord cu FMI.
O misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Erik de Vrijer se va afla la București în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a și a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuție fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale și politica monetară. Misiunea FMI va fi însoțită de echipe de la Comisia Europeană și Banca Mondială.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI și UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.
FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că dorește să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie. Totuși, în noiembrie a fost prezentă în România o misiune tehnică, în timpul căreia experții FMI au analizat performanțele economice și bugetare, fără a face însă niciun fel de declarații publice și fără un raport către consiliul director al Fondului.
Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înțelegerii începute în 2009, și urmeaza să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu