Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a participat, luni, la cea de-a XIV-a ediţie a Forumului Bancar Român, în cadrul căreia a ținut să sublinieze diferența dintre ”reglementarea globalizării” și ”globalizarea reglementării”.
”Avem o reglementare a globalizării sau o globalizare a reglementării? Se face un tandem şi, uneori, în subordonare totală, se fac uniuni. Cu Fondul Monetar întărit, cu Banca Mondială, vom asista la o globalizare a reglementărilor, dar inversul înseamnă ceva mai mult. E o diferenţă de esenţă”, a completat Mugur Isărescu.
România nu a rămas în afara crizei globale şi continuă să resimtă puternic efectele devastatoare ale crizei, atât în plan economic, cât şi social. Pe de altă parte, măsurile adoptate de guvern nu au generat până în prezent efectele pozitive scontate, semnele reluării creşterii fiind mai degrabă nesemnificative, s-a susținut în cadrul lucrărilor forumului.
Potrivit guvernatorului BNR, sistemul financiar bancar românesc va căpăta trăsăturile ale sistemului european. ”Și, după ce am văzut această poziţie a României, încă o nuanţă: trăsături ale sistemului financiar bancar continental. Însă dreptul financiar bancar este anglo-saxon. Să vedem unde va duce această scindare. Dar un lucru e sigur: sistemul nostru va fi din ce în ce mai european', a afirmat Isărescu, referindu-se la situaţia României în contextul noului acord privind fiscalitatea la nivel european
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News