Te-ai întrebat vreodată dacă pisicile își cunosc numele? Spre deosebire de câini, pisicile nu sunt cunoscute pentru faptul că vin atunci când sunt chemate. Totuși, dacă pisica nu mișcă nici măcar o mustață atunci când o strigi, asta nu înseamnă neapărat că nu-și cunoaște numele.
Conform unui studiu publicat în 2019 în jurnalul Scientific Reports, pisicile își recunosc, de fapt, propriile nume. Autorul principal al studiului este un om de știință specializat în comportament, pe nume Atsuko Saito, de la Universitatea Sophia din Tokyo, a cărui cercetare anterioară a demonstrat că pisicile pot recunoaște vocile stăpânilor lor.
Pentru studiul privind recunoașterea numelor, cercetătorii au observat pisici care trăiau în gospodării obișnuite, precum și pisici care locuiau în cafenele pentru pisici. Deși pisicile din cafenele puteau distinge propriile nume de substantivele generale, ele nu au fost capabile să își deosebească numele de numele altor pisici din cafenea. Pe de altă parte, pisicile domestice au reușit să își recunoască numele atât în comparație cu substantive generale, cât și cu numele altor pisici din aceeași casă. Aceasta i-a condus pe cercetători la concluzia că pisicile pot diferenția conținutul limbajului uman pe baza diferențelor fonemice.
Dacă știm că pisicile sunt capabile să-și recunoască numele, de ce nu vin atunci când le chemăm? Este vorba pur și simplu de natura pisicilor. Oamenii tind să compare pisicile cu câinii, dar nu ar trebui să ne așteptăm la aceleași tipuri de comportamente de la aceste două specii foarte diferite. Prietenele noastre feline sunt mai distante și mai independente decât câinii și nu văd întotdeauna necesitatea de a răspunde atunci când le spuneți numele.
Unele pisici, totuși, vin atunci când le chemați pe nume. Dacă aveți o pisică de acest gen, felicitări! E plăcut să trăiești cu pisici care interacționează cu ușurință și răspund la chemările voastre. Astfel de pisici sunt adesea descrise ca fiind „asemănătoare câinilor” datorită devotamentului lor față de stăpâni.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Există cazuri în care o pisică s-ar putea să nu își știe numele, de exemplu, dacă ai un pisoi care a primit pentru prima dată un nume, sau dacă aduci acasă o pisică adultă nou adoptată și alegi un nume complet nou. Pisicile adulte adoptate ar putea fi chiar la al treilea sau al patrulea nume, în funcție de circumstanțe, așa că este de înțeles dacă nu răspund imediat la noul nume.
Dacă pisica ta nu reacționează atunci când o strigi, este posibil să nu-și știe încă numele. Vestea bună este că pisicile pot învăța destul de ușor noile lor nume. Deși pisica ta ar învăța probabil noul nume destul de repede, există metode de a accelera puțin procesul.
S-ar putea să fiți surprinși să aflați că puteți antrena pisicile să-și recunoască numele lor. Puteți să o învățați la fel cum o învățați orice comportament nou. Urmați acești pași simpli pentru a o antrena.
În primul rând, încercați să nu folosiți prea des numele pisicii. Spunând numele pisicii în mod repetat poate duce la ignorarea acestuia ca și cum ar fi un zgomot de fundal. În special atunci când încercați să îi schimbați numele, folosiți-l doar în timpul sesiunilor de antrenament. Mai târziu, puteți folosi numele mai mult.
În continuare, asociați numele cu o recompensă gustoasă. Folosiți ceva ce pisica apreciază cu adevărat.
Spuneți numele pisicii, apoi oferiți-i imediat o recompensă. Spuneți din nou numele pisicii și oferiți-i o altă recompensă. Repetați acest proces de aproximativ 10 ori într-un interval de câteva minute, apoi faceți o pauză. Pe măsură ce sesiunile de antrenament avansează, asigurați-vă că amestecați numele pisicii cu alte cuvinte și vorbiți așa cum ați face în mod obișnuit, dar recompensați-o cu o recompensă doar atunci când îi spuneți numele. Astfel, pisica va asocia recompensa cu numele său, nu doar cu sunetul vocii stăpânului. Exersați acest joc cu numele de două-trei ori în fiecare zi, până când pisica învață să recunoască numele său.
Pentru a verifica dacă pisica știe numele, spuneți-l fără a oferi o recompensă și observați cum reacționează. Dacă se întoarce către voi (sau vine alergând!), ați reușit, potrivit Thesprucepets.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu