Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au discutat pe marginea situației facturilor la energie și gaz natural.
"Am aflat că onorabilul dumnevoastră guvern nu are bani să compenseze facturile, până la sfârşitul anului. Au zis că au nevoie de 10 miliarde de euro, deşi unele cifre spun de 8 miliarde, altele de 5 miliarde. La ce să ne aşteptăm? Şi-au făcut schema de compensare şi nu au calculat-o până la sfârşit? Ce să facem? Cum să facem? Ce să fie? Oprim aerul condiţionat, acum vara, tăiem încălzirea la iarnă? Daţi-ne un sfat", i-a spus Bogdan Chirieac lui Mugur Ciuvică, în emisiunea "Mirecurea Neagră", de la DCNews TV.
"Nu cred că se întâmplă treaba asta, pentru că, în mod normal, statul român câştigă foarte mulţi bani din preţul mărit al energiei şi al gazelor. La energie, 80% - 90% din energia care se consumă în România - energia electrică - este produsă de firme româneşti.
Curentul consumat în România este curent produs în România de firme de stat, nu numai că sunt româneşti. Păi, şi statul câştigă foarte mult de pe urma energiei scumpe. Cum să nu aibă bani de compensare? Aproape la fel cu gazul. (...) Per total, mai mult de jumătate din gazul care se consumă în România este scos din pământ de statul român şi vândut cetăţenilor şi firmelor. Statul român câştigă foarte mult de pe urma gazului scump. Cum să nu aibă bani de compensare? Dacă ar fi aşa, ar fi foarte rău. Dacă s-ar scoate chestia asta, ar fi chiar nenorocire. Ar fi nişte facturi de două-trei ori mai mari şi la gaz şi la electricitate", a spus Mugur Ciuvică.
După ce fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat, săptămâna trecută, că, potrivit prognozelor făcute, a rezultat suma de 10 miliarde de euro necesară pentru compensarea facturilor, o sumă imensă, care ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea statului de a o susține, astăzi, chiar în timpul emisiunii ”Miercurea Neagră”, Virgil Popescu, ministrul Energiei în funcție, a dat asigurări: Facturile vor fi compensate până în 31 martie 2023”.
Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:
Întrebat , la DCNews TV, ce se întâmplă cu încălzirea în iarna viitoare, Tănase Stamule a avertizat că România s-ar putea să nu îşi permită subvenţia, dacă temperaturile vor fi extrem de scăzute.
"Cu încălzirea la iarnă depinde cum ne încadrăm în deficit. Depinde cum va evolua preţul energiei la nivel internaţional. Asta e realitatea. Trebuie să spunem cetăţenilor că costă curentul de 10 ori mai mult decât plătesc ei, iar Guvernul, pentru că şi-a asumat asta, subvenţionează preţul. O iarnă. Că mai mult nu ne permitem ca ţară. Sau o iarnă şi jumătate, adică atât cât a fost anul ăsta şi iarna viitoare.
De ce să nu spunem adevărul? Trebuie să ne rugăm pentru o iarnă cât mai blândă, pentru că altfel factura poate să explodeze. Discuţiile astea la nivelul Europei, cu gestionarea temperaturii în casă, nu sunt făcute aiurea, ca să le luăm noi în glumă. Deci preţul la energie, din cauza deficitului de producţie şi tot felul de motive de piaţă distorsionată, a dus la o creştere uriaşă a preţurilor", a spus Tănase Stamule într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu