ISIS distruge patrimoniul istoric din Orient pentru a obține finanțare occidentală

De ce  a distrus Statul Islamic, aparent fără noimă, comori ale civilizației universale din Siria și Irak? Un răspuns susținut cu dovezi video a fost dat de un celebru arheolog, Joanne Farchakh. Savantul francez de origine libaneză a explicat pentru The Independent de ce au fost dinamitate siturile istorice Palmyra și Sammara, după cucerirea acestor orașe de către trupele organizației ISIS.

Joanne Farchakh susține că organizația teroristă ISIS vinde unor colecționari din occident statuile, frescele și unele piese de arhitectură, apoi dinamitează fundațiile templelor, pentru a ascunde urmele jafului.

Relicve din Palmyra, la vânzare în Londra, via Turcia

Relicve deosebit de valoroase din Palmyra sunt deja la vânzare în case de licitație din Londra, susține arheologul Joanne Farchakh. Acestea au fost vândute în Turcia, de către membri ISIS, ulterior intrând în comerțul cu antichități din Europa occidentală. Dinamitarea orașelor antice Palmyra și samara se face pentru ștergerea urmelor,  spune arheologul.

Joanne Farchakh a lucrat în echipa care a investigat furturile din situl Sammara, în 2003, după ce Saddam Hussein a fost alungat de la putere în Irak.

Orașul antic Sammara este considerat leagănul civilizației umane.

Afacerea valorează miliarde de dolari

Doamna Farchakh a arătat că ISIS pune în scenă operațiunea de distrugere, într-o acțiune de PR menită să crescă prețul relicvelor vândute de teroriști colecționarilor.

Astfel, ISIS pune în circulație înregistrări video cu execuții și dinamitări care merg în crescendo,  până ce reușește să vândă toate artefactele, iar apoi dinamitează situl pentru a-și șterge urmele.  

Teoretic, comorile din Sammara și Palmyra sunt neprețuite. În realitate, vânzarea la bucată a relicvelor poate poate aduce câteva miliarde de dolari, împărțiți între ISIS și dealerii de antichități din lumea ”civilizată”.

 Citește și: Un ministru PSD se revoltă. Nu poți guverna prin teroare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel