Israelul avertizează cu un "război total", după ce Hezbollah a postat un clip cu ținte din Haifa: Va fi distrus, iar Libanul va fi înfrânt sever

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Hezbollah a comunicat că este pregătit să lanseze atacuri aeriene asupra orașului Haifa, în timp ce Israelul a emis avertismente despre posibilitatea unui conflict armat de amploare totală.

"Ne apropiem foarte mult de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva grupării Hezbollah și a Libanului. Într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi înfrânt sever", a postat Israel Katz, ministrul israelian de externe, pe rețeaua X.

Declarația vine în contextul în care Hezbollah a postat un clip video de nouă minute, aparent filmat cu o dronă, care prezintă ținte militare și civile în diverse orașe israeliene.

Sancțiuni internaționale împotriva Hezbollah în cazul unui posibil atac asupra portului Haifa

Organizația activă în sudul Libanului afirmă că anumite cadre, filmate în timpul zilei, prezintă Krayot, un complex de comunități rezidențiale foarte populate, situate la nord de Haifa, la aproximativ 28 km de granița libaneză.

Conform afirmațiilor Hezbollah, alte fragmente video arată un complex militar în apropierea Haifa, ce aparține producătorului de arme Rafael, incluzând baterii Iron Dome, depozite de rachete și radare, precum și ambarcațiuni militare, nave și depozite de combustibil în portul orașului.

Publicarea înregistrării video vine după luni de creștere a atacurilor transfrontaliere între Hezbollah și Israel. Totul are loc în timp ce Israel desfășoară o operațiune militară anti-Hamas în Gaza, ca răspuns la atacurile din 7 octombrie 2023.

Un oficial israelian propune sancțiuni internaționale împotriva Hezbollah în cazul unui posibil atac asupra portului Haifa, unde activează companii din China și India.

"Terorism psihologic"

În ultimele luni, SUA și partenerii lor au avertizat Hezbollah să evite escaladarea conflictului cu Israel, dar tensiunile s-au intensificat recent. Conform CNN, zborul dronei deasupra Haifa a durat mai multe ore sau imaginile au fost colectate pe parcursul mai multor zile, iar analiza video a indicat că unele secvențe au fost accelerate în montaj.

Primarul Yona Yahav din Haifa a caracterizat înregistrarea video ca fiind o formă de "terorism psihologic" și a solicitat implementarea unui plan de protecție pentru orașul său. El a criticat comandanții Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) pentru că nu au vizitat orașul de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Hezbollah a declarat că înregistrarea video reprezintă doar "primul episod",  insinuând că va publica mai multe înregistrări din interiorul teritoriului israelian.

Forțele de apărare israeliene au confirmat că au avizat strategiile operaționale pentru o acțiune militară în Liban și au adoptat măsuri pentru intensificarea pregătirii trupelor.

Aprobarea planurilor operaționale nu indică iminența unui conflict între Israel și Hezbollah, ci demonstrează dorința statului evreu de a fi pregătit pentru o astfel de eventualitate.

După ce Hezbollah a atacat și el Israel în timpul conflictului cu Hamas, la rândul său, statul evreu a efectuat sute de lovituri în Liban și a evacuat aproximativ 60.000 de locuitori de la granița de nord. De asemenea, peste 90.000 de libanezi și-au părăsit locuințele din zonă, conform Antena 3 CNN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel