Preşedintele ceh a cerut Israelului să împărtăşească expertiza sa în materie de vaccinare a populaţiei împotriva noului coronavirus, în contextul în care Cehia înregistrează în această perioadă una dintre cele mai ridicate rate de infectare din lume, informează AFP.
Apelul său a fost lansat în aceeaşi zi în care mii de persoane au manifestat în centrul oraşului Praga pentru a protesta faţă de campania de vaccinare aflată în curs de desfăşurare şi faţă de restricţiile guvernamentale stricte, ce vizează limitarea infectărilor cu noul coronavirus.
Într-un interviu acordat cotidianului Blesk, preşedintele Milos Zeman a dezvăluit că i-a cerut de curând omologului său israelian, Reuben Rivlin, să îl 'ajute cu organizarea campaniei de vaccinare, deoarece Israelul este absolut perfect în acest domeniu'.
Israelul a vaccinat deja peste 1,5 milioane de persoane, un ritm despre care prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că este cel mai rapid din lume, care face posibilă perspectiva ca toţi israelienii cu vârste de peste 16 ani să poată să primească un vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul lunii martie.
'Sper că experţii israelieni vor veni aici şi ne vor împărtăşi din experienţa lor', a adăugat preşedintele Milos Zeman, care întreţine relaţii strânse cu Israelul. Republica Cehă a început vaccinările împotriva maladiei COVID-19 imediat după Crăciun, iar prima persoană vaccinată a fost prim-ministrul ţării, miliardarul Andrej Babis.
Duminică, aproximativ 3.000 de manifestanţi au defilat pe străzile din Praga strigând sloganuri precum 'noi nu suntem oi!', 'nu vaccinării!' şi 'să redeschidem Cehia!', în timpul unui protest în care măştile sanitare au fost rare, iar regulile de distanţare socială au fost în mare parte ignorate, potrivit AFP. Protestatarii au afirmat că restricţiile guvernamentale nu au reuşit să limiteze infectările cu SARS-CoV-2 şi că sunt pe cale să dea o lovitură grea economiei naţionale.
'Măsurile haotice luate de acest guvern nu funcţionează şi nu vor funcţiona niciodată', a declarat Jiri Janecek, patronul unei braserii din partea sud-vestică a Pragăi, adresându-se manifestanţilor. Restaurantele, barurile, sălile de sport, cinematografele, teatrele şi majoritatea şcolilor au fost închise de mai multe ori începând din martie 2020 în Cehia, un stat membru al UE şi cu o populaţie de aproape 10,7 milioane de locuitori, care se află în fruntea statisticilor mondiale referitoare la numărul de cazuri noi de infectare raportat la cel al locuitorilor.
Autorităţile sanitare cehe au înregistrat până acum peste 830.000 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care peste 13.000 au fost mortale, iar creşterea zilnică a infectărilor cu noul coronavirus a depăşit recordul de 17.000 de cazuri de două ori pe parcursul săptămânii trecute, scre Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News