Israelul a fost celebrat, la 69 de de ani de independenţă, printr-o conferinţă, la Bucureşti, eveniment în cadrul căreia ambasadoarea Tamar Samash a afirmat că naţiunea sa este una "miracol".
Conferinţa "Israel: 69 de ani de independenţă" a fost organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) alături de misiunea diplomatică la Bucureşti şi a reunit diplomaţi şi experţi în Orientul Mijlociu din România şi Israel. Discuţia a fost moderată de către Dan Dungaciu, preşedinte al FUMN.
Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, a vorbit despre cum este percepută ţara sa, despre eforturile făcute pentru independenţa statului şi despre motivele care fac acest loc să fie, pentru ea, acasă.
"Este dificil să defineşti Israelul în doar câteva cuvinte. Este o provocare să rezumi toate faţetele sale. Un cuvânt care ar putea descrie Israelul, aţi putea spune, este 'contrast' - contrast între vechi şi nou, religios şi secular, biblie şi tehnologie, deşert şi mare, dorinţa de pace şi nevoia de a lupta", a spus ambasadoarea. Totuşi, a afirmat ea, în plan personal, Israel înseamnă "acasă". "Israelul este acasă, iar pentru poporul evreu a fost acasă nu doar timp de 69 de ani, ci de milenii", a spus diplomatul israelian.
Ea a descris evoluţia statului Israel de-a lungul timpului.
"Suntem, într-adevăr - şi o spun fără falsă modestie - o naţiune miracol", a concluzionat Tamar Samash.
Tamar Samash a revenit asupra faţetelor multiple ale ţării sale. "Am fost în slujba ţării mele mai bine de 40 de ani. Am trăit atât vremurile bune, cât şi cele rele, alături de conaţionalii mei. Îmbrăţişez atât succesele, cât şi aspectele ce au nevoie de îmbunătăţiri. Ştiu că da, pentru unii, Israelul este Ţara Sfântă, naţiunea start-up sau un duşman aprig şi sunt cu toţii de acord", a afirmat ea.
La rândul său, ministrul pentru Românii de Pretutindeni şi fost ambasador al României în Israel, Andreea Păstîrnac, a vorbit despre relaţia dintre România şi Israel de-a lungul timpului.
"Atunci când vorbim de 69 de ani de relaţii bilaterale ne gândim automat că 69 de ani înseamnă o viaţă de om", a afirmat ministrul.
Decizia României de a recunoaște Statul Israel
Andreea Păstîrnac a vorbit şi despre decizia României de a recunoaşte Statul Israel. "Această decizie ne face să ne gândim la marea comunitate de israelieni de origine română şi mai ales la numărul foarte mare de diplomaţi israelieni de origine română care au participat la toate experienţele diplomatice extraordinare, parte din ele fiind astăzi subiect de studiu la nivel internaţional", a spus ea.
Ministrul a vorbit şi de o perioadă mai grea din istoria relaţiei România - Israel. "Aş sări peste timp şi aş veni în anii '80, anii '80 la Bucureşti, extrem de complicaţi. Nu departe de Centrul Istoric, de Cartierul Evreiesc al oraşului, putem să ne amintim valul de demolări", a spus ea.
Păstîrnac a făcut o paralelă între relaţiile dintre cele două state şi comunitatea de cetăţeni israelieni originari din România. "Relaţiile bilaterale sunt pe măsura acestei comunităţi extraordinare pe care fiecare dintre voi o cunoaşteţi, care a reuşit să transfere către a doua şi a treia generaţie imaginea României şi imaginea unor legături de excepţie şi cred că ne putem simţi toţi onoraţi că în diferite etape ale vieţii am putut să contribuim, cu foarte puţin, la acest drum comun", a adăugat ministrul.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News