Israel-Hamas: Hezbollah a lansat drone cu explozibil asupra nordului Israelului

Organizaţia şiită libaneză Hezbollah a anunţat sâmbătă că a lansat drone încărcate cu explozibil asupra unei baze militare din nordul Israelului, ca răspuns ca asasinarea în ajun a unui lider al mişcării palestiniene Hamas la Saida, în sudul Libanului, transmit AFP şi DPA.

Combatanţii Hezbollah au lansat escadroane de drone încărcate cu explozibil asupra unei baze a armatei israeliene din apropierea oraşului Safed.

Iran, Hezbollahul libanez şi rebelii houthi din Yemen susţin mişcarea palestiniană Hamas în conflictul care o opune Israelului.

Conflictul militar actual dintre Israel şi mişcarea Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.198 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 111 încă se află acolo, iar 39 sunt decedate, potrivit armatei israeliene.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră complexă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până sâmbătă la prânz, cu 39.790 de morţi şi 92.002 de răniţi în rândul palestinienilor. 

Organizația șiită libaneză Hezbollah

Organizația șiită libaneză Hezbollah, fondată în 1982, este un grup militant și politic proeminent în Orientul Mijlociu, cunoscut pentru influența sa semnificativă în Liban și pentru conflictele sale cu Israelul. Hezbollah, care înseamnă „Partidul lui Dumnezeu” în limba arabă, are atât o ramură militară, cât și una politică, și este considerată o organizație teroristă de către mai multe țări, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, dar nu și de către toate națiunile și organizațiile internaționale.

Fondare și obiective:
Hezbollah a fost creat în contextul invaziei israeliene în Liban din 1982 și a fost înființat de grupuri șiite libaneze cu sprijinul Iranului. Organizația are ca obiectiv declarat crearea unui stat islamic în Liban și eliminarea influenței israeliene în regiune.

Structură și sprijin:
Hezbollah este susținut de Iran și Siria și beneficiază de resurse și antrenament din partea acestor state. De asemenea, organizația are un vast aparat de propagandă și o rețea de sprijin social în Liban, inclusiv școli, spitale și alte servicii comunitare, care contribuie la consolidarea influenței sale politice și sociale.

Activități militare:
Hezbollah este bine cunoscut pentru activitățile sale militare, inclusiv atacuri asupra forțelor israeliene și utilizarea de rachete și drone. Organizația a fost implicată în conflicte majore cu Israelul, cum ar fi războaiele din 2006 și din alte perioade. Hezbollah a fost, de asemenea, implicat în conflicte interne și regionale, inclusiv în Siria, unde a luptat de partea regimului lui Bashar al-Assad.

Aspecte politice și sociale:
Pe lângă activitățile sale militante, Hezbollah are o prezență semnificativă în politica libaneză. Deține locuri în Parlamentul libanez și a avut influență în formarea guvernelor. Organizația se prezintă ca un apărător al comunității șiite din Liban și ca un opozant al influenței occidentale și israeliene în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel