EXCLUSIV  Israel, o țară în care te simți sigur chiar și când e conflict. Lecție pentru toată planetă. Dudași Mihai Sebastian: Trebuie să te acomodezi dacă vrei să trăiești aici

Un român care trăiește și muncește în Israel a vorbit pentru DC News despre cum e viața în Israel, în contextul conflictului pe care țara lui Benjamin Netanyahu îl are cu Hamas.

Ce se întâmplă acum în Israel în contextul războiului dintre Israel și Hamas? Cum te afectează toată această situație?

„Numele meu este Dudași Mihai Sebastian. Am 25 de ani. Sunt inginer diplomatic în domeniul aeronautic. Dețin cursuri de structurist și mecanic aviație și lucrez ca electrician în compania Israel Aerospace Industries (IAI) din data de 24 ianuarie 2023. Locuiesc în Er Ramle, Hamerkaz. Pot să spun că, în momentul de față, nu mă afectează cu nimic conflictul dintre Hamas și Israel. Vă voi explica contextul ca să înțelegeți mai bine.

Mergem la muncă liniștiți, avem transport asigurat de către companie din locurile în care stăm. La muncă este totul în regulă. Reprezentanții companiei ne-au rugat frumos să rămânem în Israel și să muncim. Conflictul între Israel și Fâșia Gaza nu e ceva nou. Sunt ostilități de zeci de ani. Noi când am ajuns în Israel ca muncitori ni s-a făcut o prezentare a țării și nu s-a spus că în zona Gaza nu avem voie pentru că nu suntem protejați de Israel acolo. 

Peste 90% din oamenii care lucrează aici au o viață monotonă, adică vii la muncă, apoi acasă și la supermarket etc. Probabil că există conflict, împușcături, dar sunt lucruri la care noi nu putem să ajungem. Eu nu mă voi duce niciodată în zona aceea, să locuiesc sau să vizitez zona respectivă, pentru că ceea ce se întâmplă este la 100 de km de noi, dar noi nu avem cum să ajungem acolo efectiv. Asta vreau să spun.

În Israel este o diferență foarte mare de România, dar asemănătoare ca orice altă țară din Orientul Mijlociu. În Israel poți să vezi oameni care au pistoale pe stradă, poliția e blindată din cap până în picioare, comparativ cu poliția din România. De asemenea, aici un om normal poate să aibă un pistol, două pistoale la el. Poate să fie mai blindat ca Poliția Română.

Este adevărat că dacă te uiți din România în Israel vezi tot timpul un conflict, o problemă, mai ales în momentul de față. Dar dacă trăiești în Israel de 5-6 luni ca să te poți acomoda vei înțelege că asta e normalitatea acestui stat Israel. Oamenii de aici s-au obișnuit.

Am observat că s-a scris despre mai multe persoane care au fost în vizită în Israel. Și eu dacă aș fi în vacanță în Israel ar fi o problemă, într-adevăr. Ideea este că de când sunt aici, din ianuarie, tot ceea ce s-a întâmplat a fost ceva normal. Trebuie să te acomodezi dacă vrei să trăiești aici. Israel este foarte diferită de oricare țară din UE”, a spus Dudași Mihai Sebastian.

De ce ai ales în Israel să lucrezi?

„Eu am venit în Israel pentru simplu fapt că îmi place țara aceasta. Îmi place căldura, îmi place țara Israel și s-a și putut să lucrez aici. Este un mediu foarte sigur. (...) Mulți oameni care au plecat de aici au plecat și din efect de turmă. Oamenii care au rămas aici au foarte multă vechime. Este normal că aș fi speriat dacă aș aduce-o pe mama într-o excursie organizată pentru câteva zile și dacă s-ar auzi o sirenă, rachetă.', a zis Dudași Mihai Sebastian.

În acest context recent al războiului Israel - Hamas, sirenele se aud mai des?

„Nu, de maximum 10 ori de atunci din sâmbăta aceea. Eu vorbesc despre ce se întâmplă în contextul meu, unde locuiesc și muncesc. Nu pot să spun ce se întâmplă în fața băncii din Tel Aviv sau în alte locuri. Ideea e că în primele zile de după momentul 7 octombrie, mall-ul nu a fost deschis, urmând ca să fie redeschis mall-ul și sala de sport și să fie totul normal”, a spus Dudași Mihai Sebastian

Ai fost vreodată în buncăr? A trebuit să te duci acolo?

„Da, când am venit aici în prima zi s-a făcut turul fabricii și mi s-a arătat buncărul. A fost nevoie să mă duc. Dacă auzi foarte tare o sirenă trebuie să te duci în buncăr. S-a auzit sirena aici la muncă și a trebuit să mă duc în buncăr. Repet, situația de aici, războiul Israel - Hamas se întâmplă de zeci de ani și nu se va termina astăzi. Îți dai seama că vreau să fie pace. Pe mine mă interesează foarte mult asta ca să merg la muncă și să revin acasă în siguranță, să găsesc anumite produse în supermarketuri. Ni s-a spus de la muncă faptul că în cazul în care se vor întâmpla lucruri groaznice vă vom pune la dispoziție avion ca să vă întoarceți acasă.

Deci, este siguranță aici. Aeroportul nu se va închide niciodată aici. Dacă era foarte rău plecau oameni milionari, miliardari, care trăiesc aici. Sunt oameni care trăiesc, se plimbă aici. Își fac viața aici. Fiind aici de 10 luni, un timp rezonabil să te adaptezi, înțelegi situația. Este vorba despre cum vezi situația. 

Săptămâna trecută am fost într-o excursie la Marea Moartă, un loc foarte sigur. Am văzut mașini militare pe drum, dar la ei vezi mașina militară tot timpul pe străzi, nu cum o vedem noi în România doar la 1 decembrie, de parada militară. 

De asemenea, la intrare în mall este tot timpul cineva înarmat care te verifică. Vreau să spun că Țările din Orientul Mijlociu au aceste caracteristici, mai ales unde au atâtea culturi - creștini, musulmani, evrei, care se tot ceartă între ei. Mai mult, aici intri în unele locuri pe bază de amprentă. Este mult mai securizat, foarte diferit față de ce e la noi.', a mai spus Dudași Mihai Sebastian, într-un interviu pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel