Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a eşuat luni într-o tentativă de a obţine aprobarea parlamentului pentru instalarea de camere de luat vederi în toate secţiile de votare, dar a profitat de înfrângere pentru a-şi acuza rivalii că intenţionează să fraudeze alegerile de săptămâna viitoare, relatează Reuters.
După modelul lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, Netanyahu, lider al partidului de dreapta Likud, a transformat posibila fraudă a votului într-o temă centrală de campanie în cursa strânsă în care e angrenat.
El şi-a implorat susţinătorii să meargă la urne pentru a-i asigura un al cincilea mandat în contextul unor acuzaţii nedovedite ale unor oficiali ai Likud potrivit cărora fraude de amploare s-au produs în precedentul scrutin din aprilie în oraşele arabe.
La o zi după ce cabinetul lui Netanyahu a aprobat un proiect de lege privind monitorizarea cu camere a secţiilor de votare, textul propus a fost respins luni în comisia parlamentară de specialitate.
Cele mai multe state occidentale au restricţii în ceea ce priveşte utilizarea camerelor în secţiile de votare, iar comentatorii politici au prevăzut că propunerea va întâmpina dificultăţi.
Procurorul general din Israel, care urmează ca în două săptămâni după alegerile din 17 septembrie să primească apelul lui Netanyahu împotriva intenţiei sale de a-l pune sub acuzare în trei dosare de corupţie, s-a opus proiectului de lege, invocând motive legate de respectarea vieţii private şi procedurale.
Însă măsurile, despre care criticii susţin că au drept scop intimidarea votanţilor arabi, au adus acuzaţiile de fraudă ale lui Netanyahu în centrul luptei pentru supravieţuirea sa politică, ce a fost marcată de scurgeri zilnice în presă privind interogatoriile poliţiei cu martorii împotriva lui, notează Reuters.
De asemenea, aceste acuzaţii îi dau lui Netanyahu, care neagă că ar fi comis vreo fărădelege, o nouă şansă de a-şi caracteriza oponenţii de dreapta şi de centru drept stângişti care nu le oferă nicio alternativă susţinătorilor săi ezitanţi.
Acei politicieni sunt în strânsă legătură cu facţiunile arabe alarmate de proiectul de lege, a declarat Netanyahu, care s-a aflat în fruntea guvernului în ultimul deceniu. Arabii reprezintă 21% din populaţia Israelului şi au votat în general pentru partidele arabe sau evreieşti de stânga.
Atât fostul ministru al apărării Avigdor Lieberman, din cadrul partidului naţionalist Israel Beitenu, cât şi Benny Gantz, şeful partidului centrist Albastru şi Alb, s-au pronunţat împotriva monitorizării video a secţiilor de votare. Sondajele de opinie arată că Likud şi partidul "Albastru şi alb" sunt umăr la umăr, în timp ce sprijinul pentru formaţiunea lui Lieberman continuă să crească.
"Nu există niciun motiv pentru cei care vor alegeri pure să se opună legii privind camerele care previne frauda electorală", a afirmat Netanyahu într-o înregistrare video după votul din comisie.
"Ceea ce este în mod special dezamăgitor este că Lieberman s-a alăturat stângii şi partidelor arabe. Aşa că am un singur răspuns pentru toţi cei care vor să evite alegeri fraudate şi furate: veniţi în masă şi votaţi pentru Likud", a mai spus premierul israelian.
Acuzându-l pe Netanyahu că "răspândeşte teorii ale conspiraţiei", Gantz a spus că "sănătatea a câştigat". Lieberman a spus că numai personale însărcinate cu monitorizarea ale Comisiei electorale ar trebui să răspundă de camere în secţiile de votare şi nu "miliţia privată a lui Netanyahu".
Ayman Odeh, capul Listei comune arabe, a salutat "eşecul Likud drept o victorie pentru cetăţenii arabi" dar a spus că înfrângerea în parlament poate contribui la imaginea sa de victimă potenţială a unor alegeri fraudate. "Poate spune că arabii, şi media, şi întreaga lume sunt împotriva lui", a declarat Odeh presei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News