Israel pregăteșe următorul pas al războiului, după ce a fost propusă demilitarizarea Palestinei

Reuters: Israel folosește încetarea pentru câteva zile a ostilităților pentru a preapara următoarea fază a războiului.

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului a declarat vineri că forțele israeliene folosesc o încetare de patru zile a ostilităților cu mișcarea islamistă Hamas pentru a permite returnarea unor ostatici și pentru a se pregăti pentru următoarea etapă a operațiunii în Fâșia Gaza.

Contraamiralul Daniel Hagari a afirmat în cadrul unei conferințe de presă: "În timpul zilelor de încetare a ostilităților, IDF va finaliza pregătirea și va fi pregătit pentru etapele următoare ale războiului".

Palestina, stat demilitarizat și garantat de forțe armate internaționale?

Cu câteva ore înainte, din inițiativa președintelui Egiptului, a fost propusă posibilitatea demilitarizării Palestinei ca stat și garantarea acestei situații de forțe internaționale. Propunerea se bucură de o anumită susținere pe scena internațională, deși sunt și voci care se opun participării 

'Noi am spus că suntem pregătiţi ca acest stat să fie demilitarizat, şi pot fi de asemenea forţe de garantare, fie ele forţe NATO, forţe ONU sau forţe arabe ori americane, până când vom realiza securitatea pentru ambele state, statul palestinian în formare şi statul israelian', a declarat al-Sisi, într-o conferinţă de presă la Cairo alături de prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez şi cel belgian Alexander De Croo.

State arabe au respins sugestiile ca o forţă arabă să asigure securitatea în Fâşia Gaza după încheierea actualei operaţiuni militare a Israelului împotriva grupării militante palestiniene Hamas, care controla din 2007 enclava.

Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a afirmat joi, într-o declaraţie de presă la Londra, că statele arabe nu ar dori să intre într-o Fâşie Gaza care ar putea fi transformată într-un 'pustiu' de ofensiva israeliană. 'Care sunt circumstanţele în care vreunul dintre noi ar dori să meargă şi să fie văzut ca inamic şi venit să facă curăţenie după dezastrul lăsat de Israel?', a spus ministrul iordanian.

Eradicarea extremismului din Palestina- condiție principală

De asemenea, una dintre provocările din Palestina este dată de eradicarea extremismului de orice fel, această condiție fiind primordială pentru a putea implementa orice propunere ce ar implica un proiect internațional de menținere a păcii în zona cu o atât de puternică reputație conflictuală.

"Va fi o provocare, fără îndoială. Nu știu încă planurile operative ale forțelor defensive israeliene, dar ceea ce pot să vă spun e că punctul principal Hamas a fost concentrat în Gaza City, în nord. Puținul din infrastructura militară pe care Hamas îl avea în nord nu este același pe care îl aveau în sud. Deși o să fie provocator, suntem determinați să o facem. Hamas nu va mai putea să controleze Fâșia Gaza, asta înseamnă atât nordul cât și sudul. Israelul este concentrat acum pe a eradica Hamas.

Soluțiile vor veni doar după ce extremismul este eradicat. Atâta timp cât sunt extremiști nu vor fi soluții, pentru că mereu extremiștii o să aibă un avantaj și o să încerce să obstrucționeze orice proces către pace. Așa cum au făcut în trecut. Așa că trebuie să învățăm din lecțiile trecutului și să le implementăm. Trebuie să găsim radicalii, să deradicalizăm sistemul educațional din Palestina, să oprim durerea adusă de teroriști și să oprim toate lucrurile care au dus la ură în trecut. Dacă reușim asta, atunci poate mai există speranță sau o soluție", a declarat Reuven Azar, pentru Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel