Israel respinge apelurile de a suspenda operațiunile terestre în Gaza.
Cei mai apropiați aliați din Vest s-au coalizat în jurul ideii de "pauze umanitare", adică oprirea temporară a bombardamentelor, transmite Reuters.
Creșterea îngrijorării internaționale față de condițiile a 2,3 milioane de oameni prinși în contextul celor mai puternice atacuri aeriene pe care Israel le-a declanșat vreodată a determinat puterile majore să facă apel către Israel să permită astfel de pauze pentru a permite aducerea de ajutoare și eliberarea ostaticilor israelieni ținuți de gruparea militantă islamistă Hamas.
Această problemă a deschis primul dezacord public între Israel și aliații săi, inclusiv Statele Unite, UE, Marea Britanie și alte state membre G7, cum ar fi Japonia, în ceea ce privește campania militară, după un sprijin în cele aproape trei săptămâni de la atacurile militanților Hamas din Gaza în sudul Israelului.
„Israel se opune unei pauze umanitare sau unui armistițiu în acest moment”, a declarat vineri Lior Haiat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului, în timp ce un oficial israelian de rang înalt a spus că apelurile pentru o pauză în luptă par a fi făcute cu "rele intenții".
SUA s-au declarat favorabile vineri unei 'pauze umanitare' pentru a lăsa să intre ajutoare în Fâşia Gaza, într-un moment în care armata israeliană a anunţat 'extinderea' operaţiunilor sale terestre în teritoriul controlat de Hamas, potrivit AFP.
'Putem susţine pauze umanitare cu scopul de a lăsa să intre ajutoare şi să permită unor oameni să iasă şi aceasta cuprinde de asemenea intrarea combustibilului şi restabilirea electricităţii', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională al Casei Albe, John Kirby.
Liderii Uniunii Europene au cerut joi, la summitul de la Bruxelles, coridoare umanitare şi pauze umanitare pentru ca ajutorul să poată ajunge în Fâşia Gaza. "Consiliul European îşi exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul şi ajutorul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit pentru a ajunge la toţi cei care au nevoie de ajutor prin toate măsurile necesare, inclusiv coridoare umanitare şi pauze umanitare", se menţionează în declaraţia în 19 puncte adoptată după cinci ore de discuţii. În acelaşi timp, Cei 27 au reafirmat "dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional" şi şi-au reiterat apelul către Hamas pentru "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor".
Armata israeliană a raportat că l-a ucis pe Shadi Barud, presupusul coautor intelectual al atacurilor asupra sudului Israelului, din 7 octombrie, comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care la rândul său a anunţat că aproximativ 50 de ostatici au murit din cauza bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, controlată de această miliţie.
"Numărul doi" al Direcţiei de Informaţii Hamas, Shadi Barud, pe care Israelul îl considera coautorul intelectual al atacurilor din 7 octombrie, în care au murit peste 1.400 de oameni şi peste 200 au fost răpiţi şi duşi în Gaza, a murit într-un bombardament al Forţelor Aeriene ale Israelului, se arată într-o declaraţie a IDF. În replică, braţul politic al Hamas a dat asigurări, după consultări organizate de mişcarea islamistă la Moscova, că gruparea îşi menţine potenţialul militar în ciuda atacurilor armatei israeliene împotriva Fâşiei Gaza.
Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, teritoriu controlat de mişcarea islamistă Hamas, a publicat joi un document de 212 pagini care conţine, potrivit acestuia, numele şi codurile numerice personale a circa 7.000 de palestinieni ucişi în timpul bombardamentelor israeliene din Gaza, lansate ca represalii la atacul Hamas din 7 octombrie din Israel.
Ministerul a publicat lista după ce preşedintele american Joe Biden şi armata israeliană au pus sub semnul întrebării cifrele privind victimele atacurilor aeriene israeliene publicate de autorităţile din Gaza. Lista conţine numele, sexul, vârsta şi numărul de identificare ale persoanelor ucise de la începutul atacurilor israeliene pe teritoriul palestinian. Ministerul a afirmat că aşteaptă verificarea identităţii altor 281 de cadavre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu