ISRAEL: România, printre ţările UE cu o poziţie neclară privind recunoaşterea la ONU a statului palestinian

Palestina
Palestina

Diplomaţia israeliană, care a declanşat o amplă campanie împotriva recunoaşterii la ONU a unui stat palestinian, consideră că România se află printre ţările membre UE care au o poziţie neclară în legătură cu acest subiect, relatează Haaretz în ediţia online, citând documente diplomatice secrete.

Ministerul de Externe israelian le-a cerut diplomaţilor să explice, la cel mai înalt nivel posibil, că o astfel de acţiune ar afecta legitimitatea Israelului şi ar compromite orice şansă pentru negocierile de pace, potrivit documentelor diplomatice secrete publicate de Haaretz, potrivit Mediafax.

Diplomaţii trebuie să obţină sprijinul comunităţilor evreieşti locale din ţările unde sunt acreditaţi, să publice articole de presă cu argumente împotriva recunoaşterii statului palestinian şi chiar să ceară vizite din partea înalţilor oficiali israelieni în cazul în care consideră că acestea ar susţine campania.

Ţările UE sunt împărţite în trei categorii: cele care au exprimat deja obiecţii (printre acestea numărându-se Germania şi Italia), ţări a căror poziţie este neclară, în principal membri ai fostului bloc estic care au recunoscut statul palestinian încă din 1988 (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria) şi ţări care tind să susţină automat partea palestiniană şi care vor susţine probabil recunoaşterea (Suedia, Irlanda, Belgia sau Portugalia).

În următoarele două săptămâni, ministrul de Externe Avigdor Lieberman şi premierul Benjamin Netanyahu urmează să facă vizite separate în aceste ţări, într-un efort de a convinge autorităţile să voteze împotriva rezoluţiei ONU.

Directorul departamentului pentru Europa Occidentală din MAE israelian, Naor Gilon, apreciază că statele UE „vor avea dificultăţi în privinţa unei decizii prin consens în legătură cu recunoaşterea unui stat palestinian, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Kosovo". "Chiar şi aşa, este clar că birocraţia europeană de la Bruxelles va încerca să intre în dialog cu palestinienii, într-un efort de a modera rezoluţia ONU, astfel încât aceasta să poată fi susţinută de membrii UE“, adaugă Gilon.

Telegramele au fost transmise în cursul săptămânii trecute, după ce diplomaţilor li s-a cerut să-şi anuleze concediile programate pentru septembrie, când este programat votul la ONU referitor la recunoaşterea statului palestinian.

„Obiectivul pe care l-am stabilit este să avem un număr maxim de ţări care se opun procesului de recunoaştere a statului palestinian“, conform unui document semnat de directorul general din MAE israelian, Rafael Barak, care adaugă că “efortul palestinian trebuie prezentat drept un proces care erodează legitimitatea statului Israel“.

„Principalul argument este că, prin continuarea acestui proces la ONU, palestinienii încearcă să-şi atingă scopurile în alt mod decât prin negocieri cu Israelul, ceea ce încalcă principiul potrivit căruia singura modalitate de rezolvare a conflictului este cea a negocierilor bilaterale“, adaugă documentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel