Israel trimite o delegație pentru a negocia un acord de eliberare a ostaticilor cu Hamas

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui american Joe Biden, joi, că a decis să trimită o delegație pentru a relua negocierile stagnate privind un acord de eliberare a ostaticilor cu Hamas, au declarat administrațiile lor, conform Reuters.

O sursă din echipa de negociere israeliană, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că există o șansă reală de a ajunge la un acord după ce Hamas a făcut o propunere revizuită privind termenii unui acord. "Propunerea prezentată de Hamas include un progres foarte semnificativ,” a spus sursa anonimă.

Răspunsul Israelului la propunerea Hamas, prezentată prin intermediul mediatorilor, a fost în contrast puternic cu situațiile anterioare din timpul celor aproape nouă luni de război în Gaza, în care Israelul a spus că condițiile atașate de Hamas nu erau acceptabile. Un oficial israelian a spus că șeful agenției de informații Mossad din Israel va conduce delegația israeliană pentru discuții.

Netanyahu era programat să aibă consultări mai târziu joi cu echipa sa de negociere, apoi să discute discuțiile de eliberare a ostaticilor cu cabinetul său de securitate. Casa Albă a spus că Biden și Netanyahu, într-un apel telefonic, au discutat răspunsul primit de la Hamas cu privire la posibilii termeni ai unui acord.

"Președintele a salutat decizia prim-ministrului de a autoriza negociatorii săi să colaboreze cu mediatori din SUA, Qatar și Egipt în efortul de a încheia acordul,” a spus acesta într-o declarație. În apelul telefonic, Netanyahu și-a repetat poziția că Israelul va încheia războiul în Gaza doar atunci când toate obiectivele sale vor fi atinse, a declarat biroul său într-o declarație.

Sursa din echipa de negociere israeliană a spus: „Există un acord cu o șansă reală de implementare.” Aceeași sursă a avertizat, totuși, că există riscul ca un acord să fie împiedicat de „considerente politice”.

Unii parteneri de extremă dreapta din coaliția de guvernare a lui Netanyahu au indicat că ar putea părăsi guvernul dacă războiul se încheie înainte ca Hamas să fie distrus. Plecarea lor din coaliție ar putea pune capăt mandatului lui Netanyahu ca prim-ministru. Israelul a primit răspunsul Hamas miercuri, la o propunere făcută publică la sfârșitul lunii mai de către Biden, care ar include eliberarea a aproximativ 120 de ostatici reținuți în Gaza și o încetare a focului în enclava palestiniană.

Un oficial palestinian apropiat efortului de mediere a spus pentru Reuters că Hamas, grupul militant care controlează Gaza, a arătat flexibilitate în privința unor clauze care ar permite încheierea unui acord cadru dacă Israelul îl va aproba. Doi oficiali Hamas nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Hamas a spus că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să aducă o retragere completă a Israelului din Gaza. Israelul menține că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas va fi eradicat.

Planul prevede eliberarea treptată a ostaticilor israelieni încă reținuți în Gaza și retragerea forțelor israeliene în primele două faze precum și eliberarea prizonierilor palestinieni. A treia fază implică reconstrucția teritoriului devastat de război și returnarea rămășițelor ostaticilor decedați. Nu era clar unde va merge delegația israeliană pentru a relua discuțiile. Eforturile anterioare de a încheia conflictul din Gaza au fost mediate de Egipt și Qatar, cu discuții ținute în ambele locații.

Joi, Ministerul Sănătății din Gaza a spus că bilanțul morților palestinieni în cele aproape nouă luni de război a depășit 38.000, cu 87.445 de răniți. Ministerul Sănătății nu face distincție între civili și combatanți în cifrele sale. Războiul din Gaza a început când oameni înarmați conduși de Hamas au pătruns în sudul Israelului pe 7 octombrie, au ucis 1.200 de persoane și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, conform calculelor israeliene.

În Gaza, palestinienii au reacționat cu prudență la perspectiva reluării discuțiilor. "Sperăm că acesta este sfârșitul războiului, suntem epuizați și nu mai putem suporta alte eșecuri și dezamăgiri,” a spus Youssef, un tată cu doi copii, acum strămutat în Khan Younis, în sudul enclavei. „Cu fiecare oră în plus în acest război, mai mulți oameni mor și mai multe case sunt distruse, așa că ajunge. Spun acest lucru liderilor mei, Israelului și lumii.” a spus el pentru Reuters printr-o aplicație de chat.

Un atac israelian a lovit o școală din Gaza City, iar Serviciul de Urgență Civilă a spus că cinci palestinieni au fost uciși și alții răniți, în timp ce alte atacuri israeliene în orașul vechi din Gaza City au ucis o femeie și au rănit alții, au spus medicii. Armata israeliană a spus că a operat pentru a demonta capacitățile militare și administrative ale Hamas. A spus că acționează în conformitate cu legea internațională și ia măsuri de precauție pentru a minimiza victimele civile.

Tancurile israeliene au bombardat, de asemenea, mai multe zone din partea estică a Khan Younis după ce armata a emis ordine de evacuare marți, dar nu a existat nicio mișcare a tancurilor în acele zone, au spus locuitorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel