După ce autoritățile din Palestina au anunțat moartea a peste câteva zeci de de mii de palestinieni în doar 3 luni, Africa de Sud a acuzat Israel de genocid, o încălcare gravă a convențiilor internaționale. Procesul ar putea duce la sistarea atacurilor.
Israel este pregătit să-și apere poziția joi la Curtea Internațională a ONU împotriva acuzațiilor de genocid în Gaza, în timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu respinge public pentru prima dată reclamațiile unor miniștri de dreapta legate de ocuparea permanentă a enclavei.
Pe măsură ce războiul Israelului împotriva militanților Hamas se intensifică în Gaza, Curtea Internațională de Justiție de la Haga urma să desfășoare două zile de audieri într-un caz adus de Africa de Sud în decembrie, susținând că războiul încalcă Convenția privind genocidul din 1948.
"Statul Israel va apărea în fața Curții Internaționale de Justiție pentru a respinge reclamațiile Africii de Sud, în timp ce Pretoria oferă acoperire politică și legală regimului terorist al Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy.
Audierile vor trata exclusiv solicitarea Africii de Sud de obținere a unei soluții de urgență prin care Israelul să suspende acțiunile militare în Gaza în timp ce instanța, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, examinează fondul cauzei - un proces care ar putea dura ani.
Israelul a declanșat ofensiva după ce teroriștii Hamas au efectuat o serie de atacuri transfrontaliere la 7 octombrie, în urma cărora Israelul susține că au fost ucise 1.200 de persoane și răpite 240.
Începând atunci, forțele israeliene au distrus în mare parte Gaza, iar aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori ai săi au fost alungați din casele lor, provocând o catastrofă umanitară. Mai mult de 23.000 de palestinieni au fost uciși.
Statele Unite au respins acuzațiile de genocid ale Africii de Sud, în timp ce au îndemnat Israelul să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni.
"Acuzațiile potrivit cărora Israelul comite genocid sunt nefondate", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller, într-o declarație.
"De fapt, cei care atacă violent Israelul continuă să cheme în mod deschis la anihilarea Israelului și la uciderea în masă a evreilor."
Miller a apărat "dreptul Israelului de a se apăra împotriva actelor teroriste ale Hamas", adăugând că Israelul trebuie să "respecte dreptul umanitar internațional" și să "caute mai multe modalități de a preveni vătămarea civililor și de a investiga acuzațiile credibile de încălcare a dreptului umanitar internațional atunci când apar."
Înaintea audierilor, Netanyahu s-a opus apelurilor membrilor de dreapta din guvernul său, inclusiv ministrului de finanțe Bezalel Smotrich și ministrului securității naționale Itamar Ben-Gvir, de a-i îndemna pe palestinieni să părăsească voluntar Gaza, făcând loc israelienilor să se stabilească acolo.
Cu toate că aceasta a fost politica oficială a Israelului, comentariile anterioare ale lui Netanyahu cu privire la ocupația permanentă a Gaza au fost inconsistente și uneori opace.
„Vreau să fac câteva puncte absolut clare: Israelul nu are intenția de a ocupa permanent Gaza sau de a îndepărta populația civilă”, a spus Netanyahu pe platforma de social media X.
Potrivit momentului comentariilor sale înaintea audierilor, a adăugat: "Israel luptă împotriva teroriștilor Hamas, nu împotriva populației palestiniene, și o facem în deplină conformitate cu dreptul internațional."
Jordania și Egiptul au avertizat miercuri împotriva unei reocupări israeliene a Fâșiei Gaza și au apelat la locuitorii evacuați să li se permită să se întoarcă acasă.
În Gaza, loviturile israeliene s-au intensificat în ciuda promisiunii Israelului de a retrage unele trupe și de a trece la o campanie mai țintită.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat într-o conferință că se concentrează pe operațiunile sale în Khan Younis și în taberele de refugiați din centrul fâșiei.
În cel mai recent semn al răspândirii războiului de trei luni, navele de război americane și britanice din Marea Roșie au respins cel mai mare atac până acum al mișcării Houthi din Yemen, care susține că acționează în sprijinul Gazzei.
Washingtonul și Londra au declarat că au doborât 21 de drone și rachete îndreptate împotriva căilor de navigație. Nimeni nu a fost rănit.
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluție cerând ca Houthi să înceteze imediat atacurile asupra transporturilor maritime.
Organizația Mondială a Sănătății a anulat o misiune planificată de ajutor către Gaza din cauza problemelor de securitate, a șasea anulare în două săptămâni.
Crucea Roșie Palestiniană a declarat că patru dintre angajații săi au fost uciși în urma unui atac israelian în apropierea localității Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, în timp ce oficialii de sănătate palestinieni au afirmat că patru copii au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei case din Rafah.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în a patra sa călătorie în regiune în timpul războiului, s-a întâlnit cu lideri palestinieni în Cisiordania ocupată de Israel, inclusiv cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Departamentul de Stat a declarat că Blinken a exprimat sprijin pentru statul palestinian și a discutat despre eforturile de protejare și ajutare a civililor din Gaza. Autoritatea Palestiniană a afirmat că Abbas i-a spus lui Blinken că nu ar trebui să fie evacuați palestinieni din Gaza sau din Cisiordania.
Un oficial american a declarat că se așteaptă ca Amos Hochstein, consilierul principal al Casei Albe, să viziteze Beirut joi, în cadrul eforturilor SUA de a calma tensiunile de-a lungul graniței dintre Israel și Liban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu