Armata israeliană 'a distrus principalele complexuri militare din Siria' prin efectuarea a aproximativ 250 de lovituri împotriva acestei ţări de la cucerirea Damascului de către rebeli şi căderea preşedintelui Bashar al-Assad duminică, a transmis marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.
Conform organizaţiei, care se bazează pe o reţea extinsă de surse din Siria, Israelul a bombardat aeroporturi, radare, depozite de arme şi muniţii şi centre de cercetare militară în mai multe regiuni, inclusiv Damasc, şi a avariat nave ale marinei siriene prin atacarea unei unităţi de apărare aeriană în apropierea portului major Latakia, în nord-vestul ţării.
Jurnaliştii AFP au auzit explozii puternice în zorii zilei de marţi, iar imaginile live ale AFPTV au arătat coloane groase de fum deasupra centrului oraşului. Raidurile au ca scop 'distrugerea armelor rămase în depozitele şi unităţile militare care erau controlate de forţele fostului regim', un aliat al Iranului şi al Hezbollahului din Liban, a precizat OSDO într-un comunicat.
Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat. Luni, Israelul a confirmat că a distrus 'arme chimice' în Siria în ultimele zile pentru a le împiedica să cadă în mâinile rebelilor. Armata israeliană efectuează, de asemenea, de câteva zile o incursiune în zona tampon de la marginea părţii ocupate şi anexate a Înălţimilor Golan.
În noaptea de luni spre marţi, apărarea civilă siriană a declarat că a stins incendiul care a izbucnit într-un centru de cercetare de lângă Damasc după un bombardament, spunând că nu a observat niciun 'fum toxic neobişnuit' şi niciun caz de sufocare, contrar zvonurilor care s-au răspândit pe reţelele de socializare. Noii conducători din Siria sunt animaţi de 'o ideologie extremă a islamului radical' şi 'de aceea am atacat sisteme de arme strategice, cum ar fi rămăşiţe de arme chimice sau rachete, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune, astfel încât acestea să nu cadă în mâinile extremiştilor', a declarat luni ministrul israelian de externe, Gideon Saar.
La Damasc, în timp ce mii de oameni aşteaptă veşti despre cei dragi în faţa sinistrei închisori Saydnaya, capturată de rebeli duminică, iar insurgenţii susţin că au găsit zeci de cadavre cu semne de tortură, liderul rebeliunii a promis că va publica în curând o listă neagră a torţionarilor şi îi va pedepsi.
'Vom anunţa o primă listă care include numele celor mai înalţi oficiali implicaţi în torturarea poporului sirian', a scris pe Telegram comandantul rebel Abu Mohammad al-Jolani, care în ultimele zile a fost numit şi pe numele său real, Ahmed al-Shareh.
'Îi vom urmări penal pe criminalii de război şi vom cere ca ei să fie predaţi de ţările în care au fugit, astfel încât să poată primi pedeapsa corectă', a spus el, în timp ce presa libaneză a raportat că mai mulţi foşti oficiali ai guvernului Assad s-au refugiat în Beirut sub protecţia Hezbollah. Jolani a promis recompense oricui va permite capturarea foştilor oficiali 'implicaţi în crime de război'.
El a spus că a 'acordat amnistie' personalului secundar al armatei şi al forţelor de securitate 'ale cărui mâini nu sunt pătate de sângele poporului sirian'. De la începutul revoltei în 2011, peste 100.000 de persoane au murit în imensul complex penitenciar sirian, inclusiv sub tortură, a estimat OSDO în 2022. Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat zeci de bărbaţi, cu feţe emaciate, unii purtaţi de camarazi pentru că erau prea slabi pentru a merge mai departe singuri, părăsind închisoarea Saydnaya după eliberarea sa duminică.
Aceşti foşti deţinuţi s-au revărsat pe străzile Damascului în valuri, unii total dezorientaţi. Familiile deţinuţilor rămân convinse că mulţi sunt încă închişi în temniţe secrete în subsolul închisorii, care a fost descrisă ca un 'abator uman' de Amnesty International.
Căştile Albe, echipele de salvare siriene, au anunţat însă marţi încetarea operaţiunilor de căutare în închisoarea Saydnaya, unde suspectau existenţa unor temniţe subterane, fără a fi găsit deţinuţi. Rebelii au declarat luni pentru AFP că au găsit aproximativ 40 de cadavre cu semne de tortură în morga unui spital de lângă Damasc, înghesuite în saci mortuari.
'Am deschis uşa morgii cu propriile mâini, a fost o privelişte oribilă: aproximativ 40 de cadavre erau îngrămădite, prezentând semne îngrozitoare de tortură', a declarat pentru AFP Mohammed al-Hajj, un luptător din facţiunile rebele din sudul ţării.
AFP a văzut zeci de fotografii şi înregistrări video pe care Hajj spune că le-a făcut el însuşi, arătând cadavre care prezintă semne clare de tortură: ochi şi dinţi smulşi, pete de sânge, vânătăi. După 13 ani de război civil şi o ofensivă spectaculoasă, începută la final de noiembrie, a grupările rebele conduse de grupul islamist radical al lui Jolani, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), preşedintele Assad a fugit din ţară cu familia sa la Moscova, potrivit agenţiilor de ştiri ruse.
La o zi după intrarea în Damasc, Jolani a purtat discuţii luni cu fostul prim-ministru Mohammed al-Jalali pentru a 'coordona tranziţia puterii', după ce parlamentul şi partidul Baath al lui Assad şi-au dat sprijinul pentru tranziţie, potrivit unui comunicat al rebelilor.
Într-o declaraţie separată difuzată de televiziunea de stat, al cărei logo pe Telegram afişează acum steagul rebelilor, un oficial HTS, Mohammed Abdel Rahman, a declarat că 'forţele de securitate lucrează pentru a securiza clădirile guvernamentale şi facilităţile publice şi private şi efectuează patrule pentru a asigura securitatea în Damasc'.
HTS, fosta ramură siriană a al-Qaeda, susţine că s-a rupt de jihadism, fără a convinge cu adevărat ţările occidentale, între care Statele Unite, care îl clasifică drept grup terorist. Cel puţin 910 persoane, inclusiv 138 de civili, au fost ucise în timpul ofensivei rebelilor lansate pe 27 noiembrie, potrivit OSDO, preluat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci