Israelul și Hamas au trimis negociatori la Cairo, unde li s-au alăturat mediatori din Statele Unite, Egipt și Qatar.
Israelul ar putea fi la doar două zile distanță de un acord de încetare a focului și un acord privind ostaticii, după ce discuțiile din Egipt au înregistrat "progrese semnificative", relatează presa egipteană de stat.
Israelul și Hamas au trimis negociatori la Cairo, unde li s-au alăturat mediatori din Statele Unite, Egipt și Qatar.
Publicația egipteană de știri Al-Qahera, legată de stat, a relatat că s-au înregistrat "progrese semnificative în privința mai multor puncte de acord controversate", citând o sursă egipteană de rang înalt neidentificată.
Publicația a precizat că delegațiile Qatarului și Hamas au părăsit Cairo și că se așteaptă să se întoarcă "în termen de două zile pentru a finaliza termenii acordului".
Delegațiile Americii și Israelului urmau, de asemenea, să părăsească capitala egipteană "în următoarele ore" pentru consultări în următoarele 48 de ore, a adăugat acesta.
Între timp, Israelul a continuat să mențină presiunea, avertizând că este pregătit pentru viitoare operațiuni militare împotriva Hamas în orașul Rafah, situat în sudul extrem al Fâșiei Gaza, ultima zonă scutită până acum de o invazie terestră.
Duminică, Israelul și-a retras forțele din sudul Fâșiei Gaza și din principalul oraș din această zonă, Khan Yunis, permițând unui număr mare de palestinieni strămutați să se întoarcă în zona urbană devastată.
Dar ministrul apărării Yoav Gallant a subliniat că scopul era ca forțele israeliene "să se pregătească pentru misiuni viitoare, inclusiv... în Rafah", la granița cu Egiptul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a marcat o jumătate de an de război de la atacul fără precedent din 7 octombrie, a mai spus că Israelul este "la un pas de victorie".
Dar, în timp ce negocierile pentru armistițiu au fost reluate, Netanyahu a mai spus cabinetului său că "Israelul este pregătit pentru un acord", adăugând că "nu va exista o încetare a focului fără returnarea ostaticilor".
Presiunea internațională a crescut asupra Israelului pentru a pune capăt războiului care a provocat numeroase victime civile și a distrus zone întinse din teritoriul palestinian de coastă.
În timp ce războiul din Gaza a făcut ravagii, în Orientul Mijlociu s-a înregistrat, de asemenea, o creștere a violențelor în care au fost implicate grupuri militante susținute de Iran în Liban, Siria, Irak și Yemen.
Principalul aliat, susținător diplomatic și furnizor de arme al Israelului, Statele Unite, au cerut săptămâna trecută un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor, precum și o intensificare a livrărilor de ajutoare.
Președintele SUA, Joe Biden, și-a înăsprit tonul după ce și-a exprimat "indignarea" față de o lovitură israeliană care a ucis șapte lucrători umanitari de la organizația caritabilă World Central Kitchen, cu sediul în SUA, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News