Israelul ia "măsuri legale" împotriva interdicției lui Macron privind armele

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Ministrul de externe al Israelului a anunțat că ia „măsuri legale și diplomatice” împotriva interdicției Franței.

Ministrul de externe al Israelului a anunțat că ia „măsuri legale și diplomatice” împotriva deciziei președintelui francez, Emmanuel Macron, de a interzice companiilor israeliene să-și expună produsele la un târg de arme care va avea loc luna viitoare la Paris.

Israel Katz a descris „boicotul” ca fiind o măsură anti-democratică care nu este „acceptabilă, mai ales între națiuni prietene”.

Katz nu a oferit detalii despre măsurile pe care le avea în vedere, iar guvernul francez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Organizatorii Salonului Euronaval, un târg de apărare navală care urmează să aibă loc între 4 și 7 noiembrie, au declarat pentru Reuters că, în urma unei decizii a guvernului francez, nu vor fi permise standuri sau expoziții israeliene, deși delegații pot participa.

Relațiile dintre Franța și Israel au atins un "punct de fierbere"

Relațiile dintre Franța și Israel au atins un "punct de fierbere" la începutul acestei luni, când Macron a cerut un embargo asupra armelor „pentru a opri furnizarea de arme care să conducă luptele din Gaza”.

Apelul președintelui francez pentru interzicerea vânzărilor de arme, despre care se crede că este îndreptat în mare parte împotriva Statelor Unite, a provocat o reacție furioasă din partea prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu. „Rușine lor,” a spus el, referindu-se la Macron și la alți lideri occidentali neidentificați, care, conform spuselor sale, au cerut un embargo asupra armelor.

"În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor contra Israelului. Ar trebui să le fie ruşine. Rușine lor", a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Prim-ministrul a insistat asupra faptului că ţara sa duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor susţinute de Iran, duşmanul de moarte al Israelului.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a cerut și el un embargo asupra armelor

La câteva zile după comentariile lui Netanyahu, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a cerut un embargo asupra armelor, exprimându-și indignarea față de atacurile israeliene asupra pacificatorilor ONU din Liban.

Netanyahu l-a atacat de asemenea pe Macron în legătură cu informațiile despre cum președintele francez a descris înființarea Israelului. Potrivit a două surse citate de Agence France-Presse, Macron le-a spus miniștrilor săi că Netanyahu „nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, referindu-se la rezoluția adoptată în noiembrie 1947 de adunarea generală a Națiunilor Unite privind planul de împărțire a Palestinei într-un stat evreiesc și un stat arab.

Netanyahu l-a acuzat pe Macron de o „distorsiune îngrijorătoare a istoriei”, afirmând că înființarea țării sale a fost realizată prin războiul arabo-israelian din 1948, nu printr-o hotărâre a ONU.

După un scandal intern în Franța, Macron a dat vina pe o „lipsă de profesionalism” în rândul miniștrilor săi, precum și pe jurnaliști și comentatori, pentru controversă, afirmând că cuvintele sale au fost distorsionate și scoase din context. La o conferință de presă după un summit al UE, el a spus: „Cred că spun suficient despre situația din Orientul Mijlociu pentru a nu avea nevoie de un ventriloc”, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel