Israelul justifică desfășurarea trupelor în Siria: „Un pas limitat și temporar, dar necesar pentru securitate”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prezența militară israeliană în zona demilitarizată siriană stârnește controverse, în timp ce ministrul de externe Gideon Saar explică motivele din spatele operațiunii. Regiunea rămâne sub presiunea insurgenților, iar Israelul ia măsuri pentru a-și proteja securitatea națională.

Citește și: EXCLUSIV Poliția, în stare de alertă după alegeri. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Bogdan Ghebaur, la Culisele Justiției

Într-o conferință de presă organizată luni, ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat că desfășurarea trupelor israeliene în zona demilitarizată de pe teritoriul sirian este o măsură „limitată și temporară”, dar necesară pentru securitatea Israelului, în contextul instabilității din Siria după căderea regimului președintelui Bashar al-Assad.

„Subliniez că este un pas foarte limitat și temporar, pe care a trebuit să îl facem din motive de securitate”, a afirmat Saar.

Operațiunea a început duminică, când forțele israeliene au pătruns în zona tampon de la graniță și au ordonat locuitorilor din cinci municipalități siriene, inclusiv capitala provinciei Quneitra, să rămână în case pentru siguranța lor. Această măsură a fost motivată de confruntările directe dintre trupele israeliene și insurgenți.

Saar a explicat că Israelul a intervenit militar în Siria după ce grupurile de insurgenți au încălcat acordul de retragere a trupelor semnat în 1974, atacând puncte de observație și unități aflate aproape de graniță. Această acțiune a fost percepută ca o amenințare directă la adresa comunităților israeliene din zona Înălțimilor Golan, teritoriu ocupat de Israel în 1967 și anexat în 1981.

„Din acest motiv am atacat sistemele de arme strategice ale regimului, inclusiv arme chimice și depozite de rachete cu rază lungă de acțiune, pentru ca acestea să nu cadă în mâinile extremiștilor”, a declarat ministrul israelian. Atacurile israeliene au vizat și aeroporturi militare din Damasc, considerate puncte strategice pentru controlul armamentului sirian.

Luni, armata israeliană a confirmat că a dislocat forțe pe partea siriană a Muntelui Hermon, în zona demilitarizată. Potrivit ministrului Gideon Saar, trupele au pătruns doar între câțiva metri și maximum 3,2 km de graniță, limitând intervenția la o zonă strategică pe care Israelul o consideră esențială pentru securitatea Înălțimilor Golan.

„Aceasta nu este o ocupație militară, ci o acțiune de protecție necesară”, a subliniat Saar.

Un alt punct important abordat de ministrul israelian a fost colaborarea cu unele dintre grupurile insurgente siriene. Gideon Saar a recunoscut că Israelul „menține contacte” cu anumiți actori locali, fără a oferi detalii, dar a specificat că printre partenerii săi se numără grupuri kurde din nordul Siriei. Această cooperare are un scop clar: blocarea traficului de arme din Iran către Liban prin granița siriano-irakiană, o rută esențială pentru grupările militante anti-israeliene.

Israelul acordă, de asemenea, o atenție deosebită protecției minorităților etnice din Siria, cum ar fi kurzii, druzii și alauiții. Potrivit lui Saar, aceste minorități ar trebui să beneficieze de o „anumită marjă de autonomie” în viitoarea structură guvernamentală a Siriei.

„Nu putem ignora faptul că minoritățile au nevoie de protecție, iar ele trebuie să aibă o anumită autonomie în noul regim sirian”, a declarat ministrul de externe.

Gideon Saar a adoptat o poziție sceptică în ceea ce privește viitorul politic al Siriei, subliniind că stabilitatea statului sirian este încă departe de a fi realizată. Potrivit acestuia, o administrație unitară este puțin probabilă, dat fiind că Siria este fragmentată de mai bine de un deceniu de conflicte între diverse grupări armate.

„În acest moment nu putem vorbi despre o nouă administrație în Siria. Există anumite miliții, dar nu controlează Siria în întregime. Țara a fost fragmentată de mai bine de un deceniu, necontrolată de o singură forță”, a explicat Gideon Saar.

În opinia sa, un model de guvernare federală ar putea fi soluția pentru a permite fiecărei minorități să aibă un spațiu propriu în cadrul statului sirian. Cu toate acestea, el a subliniat că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la evoluția politică a țării.

„Văd un viitor mai federal, care să ofere spațiu diferitelor minorități. Dar este prea devreme să ne gândim la asta, pentru că situația încă nu s-a stabilizat”, a declarat Saar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel