Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a luat decizia să lanseze un atac asupra Israelului.
Antony Blinken, secretarul de stat american, a făcut un apel la detensionarea situației din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a anunțat, prin intermediul ministrului de Externe ungar, că va ataca Israelul.
„Toate părţile trebuie să se abţină de la escaladare. Toate părţile trebuie să ia măsuri pentru a reduce tensiunile. Escaladarea nu este în interesul nimănui. Nu va duce decât la mai multe conflicte, mai multă violenţă, mai multă insecuritate“, a spus Antony Blinken.
Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a arătat din ce cauză lucrurile s-au deteriorat atât de mult în Orientul Mijlociu și de ce diplomația nu va reuși să detensioneze situația.
„Cât de mult va conta o intervenție diplomatică?“, a întrebat jurnalista Berta Popescu.
„Nu merge cu diplomația în acest moment. Lucrurile sunt atât de tensionate încât e puțin probabil că o formulă diplomatică va avea efect. Serviciile secrete americane au confirmat că Iranul va ataca pe două fronturi, o dată direct, o dată prin Hezbollah. Ministrul de Externe al Iordaniei, țară cu 70% din populație palestinieni, e la Teheran, unde se află și Serghei Șoigu. Se pare că acest tip de conflict în Orientul Mijlociu nu mulțumește pe nimeni.
Ce diplomație să faci câtă vreme Iranul s-a inflamat pentru că cel care a ordonat uciderea de copii în kibuțurile israeliene în 7 octombrie a fost lichidat? Acum ce să înțelegem, că un lider politic al Hamas bagă în război toată zona Orientului Mijlociu? Se pare că procesul de pace în regiune e mai departe decât oricând“, a precizat analistul politic.
CITEȘTE ȘI - Biden intră de urgență în "Situation Room" în timp ce Iranul amenință cu un atac asupra Israelului
Foto: Agerpres
Israelul, pe de altă parte, are în plan să atace preventiv, decât să aștepte atacul din partea Iranului și Hezbollahului. Bogdan Chirieac a susținut că „probabil, experții militari israelieni se gândesc că șansele de reușită sunt mai mari dacă Israelul atacă primul“.
„Este vorba de un război pentru supraviețuirea unui popor, a poporului israelian. În 7 octombrie s-au readus toți monștrii înspăimântători ai trecutului. Acei oameni - femei, bebeluși, tineri - au fost uciși fiindcă erau evrei. Ne duce cu gândul la nenorocirile din cel de-al doilea Război Mondial“, a punctat Bogdan Chirieac.
„Ce ar trebui să facă acum Israelul? Să stea la cheremul unei teocrații? Israelul are tratate cu mai multe state arabe. Primul stat arab care a recunoscut Israelul a fost Egiptul. Acum, teocrații de la Teheran au în Constituție să șteargă statul Israel de pe fața Pământului.
Ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul de facto al Iranului, trebuie să înțeleagă - deși ei sunt îndeobște calculați - că un război cu Israelul va provoca o reacție dură a lumii civilizate.
În al doilea rând, teocrația de la Terheran nu e iubită de poporul iranian. Au fost, de-a lungul timpului, nenumărate demonstrații de stradă, reprimate cu mitraliera. Poporul iranian ar vrea, cred, să schimbe regimul, dar nu are cum în acest moment.
Un război va vulnerabiliza regimul de la Teheran. S-ar putea ca lucrurile să nu atingă pragul critic. Va fi un război, dar nu cum au fost cele din Irak sau Afganistan“, a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - TAROM suspendă zborurile către Tel Aviv, Amman şi Beirut - Vezi perioada și motivele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu